Ο. Κεφαλογιάννη για την Σύνοδο του WPL στο ΕΡΤNews: «Σημαντικό το ότι βάζουμε τη διάσταση του φύλου σε σχέση με τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης»

Σύνοψη
  • «Διεθνώς οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δύο τρίτα των δικαιωμάτων των ανδρών»
  • «Βλέπουμε ότι ναι μεν μπορεί να είχαμε εκπροσώπους από Αφρική, από Ασία, από Λατινική Αμερική, από τη Νέα Ζηλανδία, από ευρωπαϊκές χώρες προφανώς, αλλά τελικά συγκλίνουμε στο ότι οι προκλήσεις είναι κοινές»

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και στον Χρήστο Παγώνη, με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του “Women Political Leaders Athens Summit 2024”, όπου γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας στην πολιτική συζήτησαν για τη δημοκρατία και το μέλλον της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική.

«Αυτές τις δύο μέρες στην Αθήνα έγινε η Σύνοδος του Δικτύου Γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην πολιτική. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το θέμα ήταν Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα. Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η επιλογή της Αθήνας ως κοιτίδας της δημοκρατίας και μια ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας, στην Αθήνα, γυναίκες από 57 χώρες, από 5 ηπείρους, 270 γυναίκες, με μια πάρα πολύ μεγάλη εκπροσώπηση και από όλες τις ηπείρους και από πολλές διαφορετικές χώρες», εξήγησε αρχικά η κ. Κεφαλογιάννη.

Πρόσθεσε πως τα ζητήματα που πραγματεύεται το Δίκτυο και που ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων στην Αθήνα, έχουν να κάνουν και με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, με τις προκλήσεις, την ατζέντα για το αύριο, για το πώς θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τα νέα κορίτσια, πώς θα δωθούν δυνατότητες εκπαίδευσης σε όλους, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

«Βλέπουμε ότι ναι μεν μπορεί να είχαμε εκπροσώπους από Αφρική, από Ασία, από Λατινική Αμερική, από τη Νέα Ζηλανδία, από ευρωπαϊκές χώρες προφανώς, αλλά τελικά συγκλίνουμε στο ότι οι προκλήσεις είναι κοινές», τόνισε η Υπουργός.

Η ίδια ανέφερε πως μπορεί να θεωρούμε ότι ως Ευρώπη είμαστε μπροστά σε σχέση με τα δικαιώματα και την ισότιμη συμμετοχή των φύλων, που βεβαίως παρόλα αυτά παραμένει ζητούμενο, βλέπουμε όμως ότι οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου έχουν προχωρήσει αρκετά, ακόμα και περισσότερο από εμάς, έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Είπε μάλιστα, πως βρέθηκε στο Συνέδριο η πρόεδρος της Αιθιοπίας.

«Έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουμε στο να έχουμε την ισότητα ευκαιριών»

Τόνισε πως: «δυστυχώς, επειδή η παρακολούθηση αυτών των θεμάτων γίνεται και σε επίπεδο ΟΗΕ, αυτό που έχει καταγραφεί ως ένα πολύ αρνητικό σημείο αφετηρίας, είναι ότι συνολικά, διεθνώς οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δύο τρίτα των δικαιωμάτων των ανδρών. Προφανώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε στο να πετύχουμε την ισότητα γυναικών και ανδρών. Έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουμε στο να έχουμε την ισότητα ευκαιριών».

Σχετικά με τα πεδία στα οποία καταγράφονται οι ανισότητες, η κ. Κεφαλογιάννη είπε πως: «Ξεκινάμε με το ζήτημα της εκπροσώπησης. Η ποιότητα της δημοκρατίας περνάει και μέσα από τη δυνατότητα όλων να έχουν ισότητα ευκαιριών και συμμετοχής στα κοινά και ότι περισσότερες γυναίκες στα κοινά, σημαίνει ότι έχουμε και περισσότερα και καλύτερα πρότυπα για να ενθαρρύνουμε κι άλλες γυναίκες να συμμετέχουν.

Εκτός όλων αυτών, αναμφισβήτητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φύλο, πολλές φορές το βλέπουμε και στη χώρα μας ότι είναι ζητήματα που ανακινούνται από γυναίκες σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Άρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε περισσότερες γυναίκες στα κοινά.

Από εκεί και πέρα, επειδή μιλήσαμε συνολικά και για το ζήτημα της ανάπτυξης, η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, σε οποιαδήποτε χώρα, σημαίνει και περισσότερη ανάπτυξη. Άρα χρειάζεται να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή και γενικά σε όλους τους τομείς της ζωής».

«Σημαντικό το ότι βάζουμε τη διάσταση του φύλου σε σχέση με τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης»

«Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν το θέμα που κυριάρχησε σήμερα στην ατζέντα των συζητήσεων και είχαμε εκπροσώπους από πολλά διαφορετικά κοινοβούλια», πρόσθεσε η Υπουργός.

Όπως ανέφερε: «Είχαμε εκπροσώπους από χώρες που τώρα διερευνούν το πεδίο και θέλουν να νομοθετήσουν σχετικά. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι βάζουμε τη διάσταση του φύλου σε σχέση με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, διότι προφανώς θα πρέπει στο μέλλον να λαμβάνονται υπόψη αυτονόητα και τα δύο φύλα.

Άρα πρέπει και οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψη η τεχνητή νοημοσύνη και αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή έξω ως διαθέσιμο εργαλείο, να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση του φύλου».

Έκλεισε λέγοντας ότι το Δίκτυο θα προχωρήσει σε σεμινάρια που θα μας δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες πολιτικούς για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή μας και πώς αυτό επιδρά και σε σχέση με το φύλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος