«Μπλόκο» στο φυσικό αέριο: Τα διλήμματα, οι εναλλακτικές και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα (video)

Στα διλήμματα και της εναλλακτικές της χώρας μας, μετά και από τον «ενεργειακό πόλεμο» της Ρωσίας στη Δύση αναφέρθηκαν ειδικοί ακαδημαϊκοί μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» εν μέσω ενός ντόμινο αντιδράσεων λόγω της ρωσικής κίνησης να «κόψει» το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας έκανε λόγο για μια οδό διαφυγής της Ελλάδας που είναι η προσέγγιση που σχετίζεται με το να μπουν στον λογαριασμό της Gazprombank ευρώ και να προχωρήσουν κατόπιν οι ίδιοι οι Ρώσοι στον μετασχηματισμό τους σε ρούβλια.

«Θα δούμε τους Γερμανούς που έχουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τη διαδικασία πληρωμών, αν θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ακόμα:

«Είναι μια ακραία κλιμάκωση από τον Πούτιν. Στόχος είναι η αύξηση της πίεσης, η εκτόξευση των τιμών, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα πια στις κοινωνίες, στους πολίτες, άρα πιέζει ταυτόχρονα και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Οι τιμές έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν τινάξει και στην Ελλάδα τον οικογενειακό μηνιαίο προϋπολογισμό. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια πολιτική με την οποία θα διασφαλιστεί η ενέργεια. Υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» μέχρι τον επόμενο χειμώνα όπου δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Έως τότε πρέπει να δούμε πώς θα καλύψουμε τους περισσότερο ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες».

Ο καθηγητής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκος Φαραντούρης, επισήμανε ότι «ο μηχανισμός Πούτιν είναι λιγάκι πιο “πονηρός”, μιας και ο Πούτιν δεν ζητά πληρωμές σε ρούβλια, αλλά συνέχιση πληρωμής με το νόμισμα της σύμβασης, είτε αυτό είναι ευρώ είτε δολάριο», ενώ πρόσθεσε:

«Με τη μόνη διαφορά ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν μια πρόσθεση υποχρέωση: Να ανοίξουν έναν παράλληλο λογαριασμό και χωρίς κόστος, μέσω αυτού, να γίνεται η μετρατροπή των δολαρίων ή των ευρώ σε ρούβλια. Κι αυτό ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση γιατί να αρνηθούν να συμμετάσχουν οι εταιρείες σε κάτι τέτοιο, αφού δεν υπάρχει κάποια επάχθεια γι’ αυτές; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε στις 23/4 με ένα non-paper αρκετά αμφίσημο, το οποίο αντανακλά κι αυτό το ετερόκλητο μείγμα θέσεων στην Ευρώπη και είπε ότι “μάλλον παραβιάζονται οι οικονομικές κυρώσεις από τις εταιρείες”. Οι ενεργειακές εταιρείες και τα κράτη βρίσκονται έμπροσθεν πάρα πολύ σημαντικών διλημμάτων.

Αναφερόμενος στην επάρκεια τη Ελλάδας, ο ίδιος υπογράμμισε: «Η Ελλάδα προφανώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εάν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου. Υπάρχει μια τελείως διαφορετική κατάσταση στα κράτη – μέλη της ΕΕ σε σχέση με την εξάρτηση και το πόσο ευάλωτες είναι από το ρώσικο φυσικό αέριο. Υπάρχουν λίγο και περισσότερο ευάλωτες χώρες, κάποιες με αποθηκευτικούς χώρους, όπως η Βουλγαρία. Η χώρα μας διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα κι αυτό είναι η δια θαλάσσης πρόσβαση στη Ρεβυθούσα, στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου. Η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου διαφοροποιείται κατά καιρούς από την αγορά του φυσικού αερίου με αγωγούς. Αυτή την περίοδο και η πρώτη είναι σε υψηλότατα επίπεδα και θα είναι πολύ υψηλότερα (…) Η επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού δεν πρέπει να αποσυνδέεται από το ενεργειακό κόστος».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος