Μ. Σφακιανάκης: Όταν αγοράζεις υλικό παιδικής πορνογραφίας, δίνεις χρήματα στον παιδόφιλο να κακοποιήσει και άλλα παιδιά (video)

Array

«Το 2012 η χώρα μας και η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε μετά από αίτημα δικό μου, ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο ό,τι κινείται στο διαδίκτυο και μέσα έχει παιδική πορνογραφία» αποκάλυψε στις «Συνδέσεις» ο Μανώλης Σφακανιάκης, τέως διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με το ειδικό λογισμικό που οδήγησε στη σύλληψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας εξήγησε ότι υπάρχουν ειδικοί κώδικες και μέσω αυτών γίνεται ανάλυση από την αστυνομία στα ηλεκτρονικά αρχεία που διακινούνται στο διαδίκτυο.

Πώς λειτουργεί το έξυπνο λογισμικό της ΕΛΑΣ

«Κάθε χρήστης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό αριθμό. Αυτός ο μοναδικός αριθμός που έχει ο κάθε χρήστης, εάν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας, καταγράφεται άμεσα από το ειδικό σύστημα που έχει προμηθευτεί η ΕΛΑΣ. Το σύστημα σου λέει ποιος είναι αυτός που κατεβάζει το βίντεο και σου διαβαθμίζει τον χρήστη, ανάλογα με τη βιαιότητα του υλικού», εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.

Όπως αποκάλυψε ο ειδικός της κυβερνοασφάλιας, καθημερινά ο διοικητής της Δίωξης ξέρει ποιοι κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό αυτό με τους αριθμούς και όχι με ονόματα, πάει στον εισαγγελέα και βγάζει δικαστικό βούλευμα, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το βούλευμα πηγαίνει στον πάροχο επικοινωνιών και στη συνέχεια η αστυνομία κάνει έρευνα» περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθούν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.

Κακουργηματικού χαρακτήρα το υλικό – Το γνωρίζεις

Ερωτηθείς για τη σύλληψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας που σόκαρε το πανελλήνιο ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε ότι« ουδέποτε έχω αντιμετωπίσει διεθνώς και εδώ άνθρωπο να κατεβάζει υλικό για να κάνει έρευνα. Το υλικό όταν το κατεβάζεις ξέρεις ότι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα».

Και όπως υποστήριξε, η δράση αυτή είναι κακουργηματική γιατί «όταν αγοράζεις υλικό παιδικής πορνογραφίας δίνεις χρήματα στον παιδόφιλο να κακοποιήσει και άλλα παιδιά. Όποιος κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με κάθειρξη».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου συγγραφέα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πάνω από 100 αρχεία παιδικής πορνογραφίας δεν τον πείθει λέγοντας χαρακτηριστικά «στην 25ετή καριέρα μου ουδέποτε άτομο κατέβαζε για ερευνητικούς σκοπούς υλικό παιδικής πορνογραφίας με μωρά να τα βιάζουν και να τα κακοποιούν σε πραγματικό χρόνο».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπόρεσε η αστυνομία να συλλάβει εγκαίρως και τον «βασικό κατηγορούμενο», Ηλία Μίχο, που διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό προφίλ της 12χρονης στον Κολωνό και την εξέδιδε σε παιδοβιαστές απάντησε ότι «η εφαρμογή Blindchat δεν έγινε με σκοπό οι παιδόφιλοι να κάνουν κακοποιήσεις και να βρίσκουν τα θύματά τους. Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τις φαρμογές του διαδικτύου και τις start up. Μέσα από το Google περνάει και παιδική πορνογραφία», πρόσθεσε.

Και όπως υποστήριξε, «όλες οι εταιρείες οι οποίες είναι στο διαδίκτυο κάνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Την επιστημονική άποψη για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα κατέθεσε στην εκπομπή και ο Σήφης Κουράκης. Τα όσα αποκάλυψε ο νευροψυχολόγος παίδων και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ηρακλείου Κρήτης που εργάζεται ως εισαγγελικός πραγματογνώμονας είναι συγκλονιστικά: «Όύτε το ένα τρίτο των περιστατικών για τα οποία υπάρχουν άτυπες, αλλά πραγματικές καταγγελίες και γεγονότα κακοποίησης» καταγγέλλονται.

«Ένας μεγάλος προδιαθεσιακός παράγοντας για να απευθυνθεί κάποιος στα παιδιά μας με στόχο της σεξουαλική εκμετάλλευση, είναι η απουσία της μητέρας από μικρή ηλικία» είπε και πρόσθεσε: «Η μη ικανοποιητική σχέση και εποπτεία της μητέρας όταν το παιδί είναι ανήλικο είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός.Ένας δεύτερος παράγοντας είναι όταν τα παιδιά έχουν αυξημένη προηγμένη σωματική διάπλαση. Σε αυτά τα παιδιά απευθύνονται πιο εύκολα (οι παιδόφιλοι) για σεξουαλική θυματοποίηση».

Ο ρόλος της μητέρας και η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με το ειδικό, οι πιο κοινοί παράγοντες που αυξάνουν την τάση για να γίνουν τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη και τα εξωτερικά κέντρα ελέγχου.

Με τον όρο «εξωτερικά κέντρα ελέγχου» ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε επίσης στα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από τρίτους, όταν οι γονείς λείπουν πάρα πολλές ώρες από το σπίτι. Καταλήγοντας ο κ. Κουράκης είπε ότι θα πρέπει να προσέξουμε και τους χαρακτήρες των παιδιών μας και ιδίως όσα έχουν παρατεταμένη κοινωνική εσωστρέφεια, τα παιδιά που δεν μιλάνε και κλείνονται στον εαυτό τους.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος