Μ. Μαθιουλάκης: Δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται περί αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου με τον ηλεκτρισμό – Κάποιος θα πληρώσει τη διαφορά

Array

Ενόψει του πιο δύσκολου ενεργειακά χειμώνα και των ετεροχρονισμένων δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αυξήσεις στο ρεύμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, διευθυντής του Greek Εnergy Forum και ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, αναλύοντας τις εξελίξεις για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που μπορεί να κάνει τίποτα. Και αυτά που ακούγονται περί αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου με του ηλεκτρισμού δεν ισχύουν» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Μαθιουδάκης επισημαίνοντας ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τη διαφορά.

«Από την στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει τόσο πολύ υπάρχει ένα κόστος. Αυτό κάποιος θα το πληρώσει. Οι κυβερνήσεις έχουν δύο επιλογές: ή θα πουν τα πράγματα όπως έχει. Αν δηλαδή μπει κάποιο πλαφόν, το κράτος θα παράγει με ζημιά. Τα χρήματα αυτα θα πληρωθούν είτε στους παραγωγούς είτε στους καταναλωτές, όπως κάνει η Ελλάδα», προσέθεσε ο κ. Μαθιουλάκης.

Μ. Μαθιουλάκης: Δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται περί αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου με τον ηλεκτρισμό – Κάποιος θα πληρώσει τη διαφορά
(AP Photo/Matthias Schrader)

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Greek Εnergy Forum οι ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι συγκεκριμένες. Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση της τιμής, επισήμανε ότι αν δεν έχουμε Χρηματιστήριο Ενέργειας θα γυρίσουμε στις διμερείς συμφωνίες, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τη Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση την τιμή την καθορίζει αυτός που έχει ισχυρότερη ισχύ, όπως και συνέβαινε.

«Υπάρχουν και πολιτικές προεκτάσεις γιατί όταν εξαρτάσαι από κάποιον, ένας προς εναν και δεν έχεις επιλογές, έχεις προβλήματα. Δεν είναι λύση το να πάμε σε τέτοιες είδους συμφωνίες» συμπλήρωσε ο κ. Μαθιουλάκης.

Μ. Μαθιουλάκης: Δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται περί αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου με τον ηλεκτρισμό – Κάποιος θα πληρώσει τη διαφορά
(AP Photo/Matias Delacroix)

Ο ρωσικός εμβιασμός μέσω της Gazprom

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκφράζοντας την άποψη ότι «η Ευρώπη παραμένει αργή στη λήψη αποφάσεων. Πολλές φορές σύρεται από τις εξελίξεις και δεν τις προλαμβάνει».

Σύμφωνα με το διεθνολόγο «ο Πούτιν αντιγράφει ότι έκανε παλαιότερα ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία. Ο Ρώσος πρόεδρος μειώνει τη ροή φυσικού αερίου, πιέζοντας την Ευρώπη έναντι δύσκολων καταστάσεων προκειμένου να την απομακρύνει από τις ΗΠΑ».

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος