Λίβανος όπως Βενεζουέλα: Το πετρέλαιο κι η αποδυνάμωση των χρηματοπιστωτικών κυρώσεων

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Θυμίζοντας την υπερατλαντική αποστολή των ιρανικών τάνκερ στην δοκιμαζόμενη από παρόμοιες κυρώσεις Βενεζουέλα, η άφιξη του ιρανικού τάνκερ στην Συρία με καύσιμα για τον Λίβανο τον περασμένο μήνα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην πάλη της Συρίας και του Λιβάνου κατά της εφαρμογής των χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που επιβλέπουν πολιτικά οι ΗΠΑ μέσω του Σχεδίου Σίζαρ κι όχι μόνο. Η εν λόγω πάλη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού Ζητήματος και δη την προσπάθεια της Δύσης να αποδυναμώσει τον φιλοπαλαιστινιακό Άξονα της Αντίστασης.

Η αποστολή του ιρανικού πετρελαίου είναι πρωτοβουλία της Χεζμπολλά του Λιβάνου η οποία με αυτό τον τρόπο αύξησε το γόητρό της στις τάξεις τόσο των Σηιτών του Λιβάνου αλλά κυρίως στις τάξεις πολλών εκ των πολιτικών της αντιπάλων. Διανέμοντας τα ιρανικά καύσιμα σε όσους έχουν ανάγκη η Χεζμπολλά έστειλε το δικό της μήνυμα ενότητας κι αποτροπής εμφυλίου στο Λίβανο. Συν τοις άλλοις, το ιρανικό πετρέλαιο βρίσκει μια εναλλακτική αγορά σε πείσμα των κυρώσεων με προεκτάσεις που αγγίζουν το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία του Λιβάνου με την Συρία. Ο πολιτικός κόσμος σε Συρία και Λίβανο έδειξε ότι δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις του Σχεδίου Σίζαρ, ενώ έμπρακτα ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των αραβικών δύο χωρών του Λεβάντε έναντι του κοινού τους αντιπάλου.

Από άποψη ασφάλειας το ιρανικό τάνκερ έφθασε στον προορισμό του και τα καύσιμα διανέμονται με την στρατιωτική συνεργασία του Ιράν και της Ρωσίας μαζί με την Συρία και το Λίβανο. Συγκεκριμένα η απόφαση το ιρανικό τάνκερ να ελλιμενισθεί στην Συρία κι όχι το Λίβανο κι από εκεί να μεταφερθούν με βυτία στο Λίβανο ελήφθη ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια εμπλοκής με τα αντίπαλα πολιτικά δίκτυα του Λιβάνου στην τροφοδοσία και διανομή των καυσίμων από τη θάλασσα στην ξηρά.

Η Μόσχα στηρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία ως μέρος της προσπάθειάς της να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Αν. Μεσόγειο, αμφισβητώντας την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή. Για την Ρωσία η στήριξη της ενεργειακής πολιτικής του Λιβάνου από το Ιράν ευνοεί τις ρωσικές προθέσεις για την σταθερότητα της ειρήνης στην Αν. Μεσόγειο.

Εν γένει, η έλευση κι άλλων τέτοιων φορτίων τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της Ρωσίας και του Άξονα της Αντίστασης στην Αν. Μεσόγειο, μια περιοχή που μέχρι πρότινος εθεωρείτο αποκλειστικός χώρος υπερατλαντικής επιρροής, η οποία βλέπει προς το παρόν τις κυρώσεις να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα για εκείνες αποτελέσματα και τους αντιπάλους τους να βγαίνουν ενισχυμένοι. Ο ασύμμετρος αυτός πόλεμος αναμένεται να έχει συνέχεια με νέα επεισόδια στα οποία διακυβεύεται το ισχύον status quo στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος