Λ. Τσούκαλης (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Πρώτο για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Είναι πρόοδος ότι μιλάμε πολιτισμένα (audio)

«Το καλό νέο είναι ότι μιλάμε στο υψηλότατο επίπεδο. Μιλάμε πολιτισμένα αντί ουσιαστικά να μας βρίζουν και να μας απειλούν, γιατί οι βρισιές και οι απειλές δεν ήταν αμοιβαίες, ερχόντουσαν μόνο από την τουρκική πλευρά, τουλάχιστον από τα επίσημα χείλη. Αυτό είναι πρόοδος. Ξεκινάει ένας διάλογος» ανέφερε ο καθηγητής, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.  

«Το ερώτημα είναι, η Τουρκία προσέρχεται στον διάλογο για να συζητήσει σοβαρά θέματα που όντως είναι αντικείμενο συζήτησης ή θέλει να επιβάλει δικούς της όρους σε μια ευρύτερη ατζέντα. Να το πω πιο ωμά, η Τουρκία είναι πλέον μια περιφερειακή δύναμη, μια μεγάλη χώρα σε πληθυσμό, σε έδαφος, σε αμυντική βιομηχανία, σε αγορά, η οποία παίζει παιχνίδι όχι μόνο περιφερειακό, αλλά είναι σαφές ότι ο κύριος Ερντογάν ονειρεύεται τον εαυτό του και τη χώρα του ως παγκόσμιο παίκτη που είναι μεν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν περιορίζεται από το ΝΑΤΟ. Παίζει και το δικό του παιχνίδι, μιλάει και με τους Ρώσους, μιλάει και με τους Ουκρανούς, πηγαίνει στο G20, μιλάει με την Κίνα, μιλάει με άλλες χώρες. Αν ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή, την οποία πρέπει να σέβονται οι υπόλοιποι και ουσιαστικά να υποκύπτουν στις αξιώσεις της, τότε δεν έχει μέλλον ο διάλογος ο ελληνοτουρκικός, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. Αν η Τουρκία προσέρχεται στο διάλογο με σοβαρή διάθεση να συζητήσει τα πράγματα και να σεβαστεί τους γείτονές της, τότε νομίζω ότι έχουμε ελπίδα» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ, εμφανίζεται το 50% των Ελλήνων και των Τούρκων να θέλουν ειρηνικές λύσεις, θεωρώντας ότι η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε αποδεκτές απόψεις από τις δύο πλευρές είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ μόλις το 10% των Ελλήνων και των Τούρκων θεωρούν ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσω στρατού. Αυτό είναι σημαντικό και θετικό, σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και η πίεση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Τσούκαλης, καθώς τυπικά και ουσιαστικά οι δύο χώρες ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

«Άρα δεν συμφέρει κανέναν στη Συμμαχία να έχεις δύο συμμάχους που μπορεί να είναι στο όριο μεταξύ ειρήνης και πολέμου, είναι σαφές αυτό» επισήμανε.

«Από εκεί και πέρα, η Τουρκία σίγουρα δεν δέχεται τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση καίγεται για να κάνει μια τέτοια διαμεσολάβηση, διότι η Τουρκία προφανώς λέει, μα πώς θα δεχθούμε εμείς διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της και εμείς δεν είμαστε» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης, σημειώνοντας παράλληλα πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ούτε καν φαντάζονται την ιδέα ότι η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ότι είναι ένα γεγονός που το ξέρουν τόσο οι Τούρκοι όσο και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος