Λ. Ρόρη, πολιτική αναλύτρια: Η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της – Αρνητική εντύπωση ο Στ. Κασσελάκης, επειδή πέφτει δεν τον αποδέχεται το κόμμα

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αυτή την κυριαρχία που είχε ήδη από τις βουλευτικές εκλογές και καταγράφηκε και στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης ΕΚΠΑ, Λαμπρινή Ρόρη, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφορικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

«Το νέο βέβαια είναι ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βοηθήσει στην εικόνα του κόμματος και στα ποσοστά του, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ήδη αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώμη. Δηλαδή και η ίδια η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη είναι αρνητική, αλλά και αξιολογείται το κόμμα αρνητικά στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει μια πτώση δηλαδή και στην πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην εικόνα του κόμματος» σχολίασε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «ευνοείται, αλλά ευνοείται σχετικά λίγο από αυτή την κρίση την οποία περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς εάν για την αρνητική εικόνα του Στ. Κασσελάκη έχει παίξει ρόλο η έντονη κριτική στο εσωτερικό του κόμματος η κ. Ρόρη σημείωσε πως «νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο το κόμμα τον αποδέχτηκε ως υποψήφιο μέχρι την εκλογή ήταν ακριβώς επειδή φαινόταν στις δημοσκοπήσεις σε κάποιες από αυτές ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άσχετα με το πόσο αυτό θα ήταν αληθές σε ένα προεκλογικό περιβάλλον, γιατί δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο. Φαίνεται ότι όσο πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις ήταν αποδεκτός από το κόμμα. Νομίζω ότι επειδή πέφτει στις δημοσκοπήσεις, γι αυτό δεν τον αποδέχεται το κόμμα και γι αυτό υπήρξε και όλη αυτή η τεράστια ένταση. Μόλις καταγράφτηκε η αρνητική δύναμη».

Αναφορικά στο που πήγαν οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αντίστοιχη της πτώσης των δυο πρώτων κομμάτων η κ. Ρόρη σημείωσε πως ΅είναι προς το παρόν ρευστό αυτό το σκηνικό. Φαίνεται ότι υπάρχουν μετακινήσεις και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές διαρροές και προς το ΚΚΕ και προς την Πλεύση Ελευθερίας και προς το ΜέΡΑ25. Άρα υπάρχει εκεί μια αριστερή δεξαμενή ψηφοφόρων. Πάνε όμως και προς τα δεξιά. Νομίζω ότι το κόμμα το οποίο δέχεται και από δεξιά και από αριστερά ψηφοφόρους δυνητικά είναι το ΠΑΣΟΚ. Που το κρίσιμο είναι αν θα μπορέσει να καρπωθεί αυτή τη συγκυρία ως μια ευκαιρία γι’ αυτό ή όχι.

Τέλος, ερωτηθείς για την ακροδεξιά ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε μια αυξητική τάση, με διακυμάνσεις βέβαια και όχι πάντα με τα ίδια μεγέθη στα ακροδεξιά κόμματα. Δηλαδή παρατηρούμε ότι αυτό που εκλαμβάνεται ως πολιτισμική απειλή, δηλαδή τα μεταναστευτικά κύματα, οι μεγάλες ροές στην Ευρώπη, δημιουργεί μια αντίδραση στα εκλογικά σώματα και υπάρχουν ψηφοφόροι που φεύγουν προς ακροδεξιά κόμματα, συγκυριακά ή περισσότερο μόνιμα. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα το βλέπουμε αυτό ήδη από την περίοδο της κρίσης με τη Χρυσή Αυγή το είχαμε δει. Δεν είναι φυσικά μόνο οι μεταναστευτικές ροές και η πολιτισμική απειλή, η λεγόμενη. Είναι και η οικονομική κρίση. Φυσικά η Ελλάδα σιγά σιγά βγαίνει από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και υπάρχουν συνθήκες που είναι πολύ βελτιωμένες αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτοί που συνήθως για οικονομικούς λόγους ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα είναι αυτοί οι οποίοι δεν καρπώνονται την οικονομική ανάπτυξη, δεν αυξάνονται τα επίπεδα των εισοδημάτων τους. Άρα το ζήτημα είναι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αυτοί όμως, οι οποίοι νιώθουν ότι δεν καρπώνονται αυτή τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, πώς θα αντιδράσουν; Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα φαίνεται ότι η Αριστερά δεν είναι μια ελκυστική εκλογική επιλογή γι αυτούς που θέλουν να διαμαρτυρηθούν και ενόψει των ευρωεκλογών που είναι εκλογές, όπως λέμε δεύτερης τάξης. Μια ευκαιρία για αυτούς οι οποίοι θέλουν να τιμωρήσουν τα mainstream πολιτικά κόμματα είναι μια δεξαμενή για τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος