Λ. Παπαδοπούλου: Πολιτική δήλωση η απόσυρση της υποψηφιότητας Κατρούγκαλου – Θα πρέπει να παραιτηθεί σε περίπτωση εκλογής

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου από τιςεκλογές της 21ης Μαΐου και τα δεδομένα που θα προκύψουν σε περίπτωση εκλογής του απασχόλησαν την εκπομπή Newsroom, όπου η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει εκ των υστέρων, έτσι και εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Κατρούγκαλος είναι να παραιτηθεί από τη θέση του.

«Προφανώς θα πρέπει να δώσει την σειρά του στον πρώτο επιλαχόντα στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνοντας, ότι σε περίπτωση που συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων και εκλεγεί, μπορεί να παραιτηθεί εκ των προτέρων και να μην ορκιστεί καθόλου.

«Ούτως ή άλλως το έχει δηλώσει. Θα πρέπει βεβαίως να το κάνει και επισήμως μετά προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και προς το Προεδρείο της Βουλής» τόνισε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου.

Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία

Αναφορικά με τις ψήφους που θα συγκεντρώσει ο πρώην υπουργός που προκάλεσε σάλο με την τοποθέτησή του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, η πανεπιστημιακός διευκρίνισε ότι εφόσον εκλεγεί και εμείνει στην απόφασή του τότε θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε μια πολιτική δήλωση και μετά τις εκλογές μπορεί να υπάρξει και μια ανατροπή., σε περίπτωση που του ζητήσει ο κ. Τσίπρας να επιστρέψει.

Μιλώντας για το τι θα ισχύσει σε περίπτωση δεύτερων εκλογών η κ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο η λίστα των υποψηφίων αποφασίζεται από το κόμμα.

«Στη λίστα δεν είναι υποχρεωτική, εκ του νόμου, η σειρά με την οποία εκλέχθηκαν οι βουλευτές σε αυτές τις εκλογές να τηρηθεί και στην επόμενη. Μπορεί η σειρά να αλλάξει. Αυτό επαφίεται στο κόμμα. Αν, λοιπόν, παρόλα το κόμμα θελήσει μετά να βάλει τον κ. Κατρούγκαλο σε μια εκλόγιμη θέση, φυσικά μπορεί και να το κάνει. Από το Σύνταγμα δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο. Είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΣ για Γ. Κατρούγκαλο: Η υποψηφιότητά του παραμένει σε ισχύ – Αν εκλεγεί μπορεί να παραδώσει την έδρα του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος