Εκτός εκλογικής «μάχης» ο Γ. Κατρούγκαλος – Όλο το παρασκήνιο της απόσυρσής του

Τρεις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, εκτός εκλογικής μάχης τέθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η αναφορά του για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και από τους επαγγελματικούς φορείς. Η Κουμουνδούρου χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι ο ίδιος έθεσε εαυτόν εκτός συλλογικής προσπάθειας. «Η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει», το σχόλιο της κυβέρνησης.

Εκτός εκλογικής μάχης τέθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι προσωπικές θέσεις του, όπως ο ίδιος τις είχε χαρακτηρίσει, περί επαναφοράς εισφορών στο 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, απόψεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. …. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Αυστηρό προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ήταν το μήνυμα από την Κουμουνδούρου και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας του και την πόρτα εξόδου: «Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δε νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Σφοδρά ήταν τα πυρά από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι «το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”. Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

«Η Νέα Δημοκρατία που κρατάει ακόμα στα ψηφοδέλτιά της τον πολιτικό υπεύθυνο του εγκλήματος των Τεμπών είναι λογικό να μη γνωρίζει τη λέξη ευθιξία. Η Κυριακή είναι κοντά και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

Τον Γιώργο Κατρούγκαλο είχε «αδειάσει» ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει καμία αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες παρά μόνο ελαφρύνσεις.

Όπως δήλωσε στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να ξεκαθαρίσω δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα μειώσει τις τιμές και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης[…] είναι πιστεύω λαθροχειρία μεγάλη και unfair λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Τη σφοδρή πολιτική κόντρα είχαν προκαλέσει αναφορές, προσωπικές θέσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος σε τηλεοπτικό πάνελ για επαναφορά εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών.

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ότι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης 20% του μισθού του, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Blue Sky. Ακολούθησε η ερώτηση «Άρα εσείς τι θα κάνετε;» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά «Εμείς θα επαναφέρουμε[…] είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».

Οι αναφορές Κατρούγκαλου πυροδότησαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

«Χθες βράδυ αποκαλύφθηκε άλλη μία κρυφή πτυχή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στο επίσημο πρόγραμμα, την αποκάλυψε ο κύριος Κατρούγκαλος που οδηγεί σε παραπάνω από διπλάσιες ασφαλιστικές κρατήσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών[…] σε ένα εισόδημα ετήσιο 30.000 ευρώ η αύξηση από τα 230 ευρώ μηνιαία, θα φτάσει στα 680 ευρώ μηνιαία με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016» ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας» επεσήμανε η κ. Τσαπανίδου.

«Πυρά» και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, και προσθέτει «Και ας ξέρουν οι πολίτες, πως αυτό συμβαίνει, γιατί το επέλεξε η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας τις αδικίες του. Από τις πολιτικές τους παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού έως τις ασυνάρτητες προτάσεις τους για τα προβλήματα των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του, που τον καθιστά χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι δηλώσεις του “ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου” που η νομοθεσία του αποτέλεσε το “κερασάκι στην τούρτα” διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο. Πρόκληση αποτελεί και η στάση της ΝΔ, που εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργήσει» αναφέρει το ΚΚΕ.

Οι απόψεις που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών εκδηλώνοντας την ανησυχία που προκαλεί στην αγορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το παρασκήνιο της απόσυρσης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Παντελάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «το πρόγραμμα του κόμματος είναι απολύτως σαφές με βασικό άξονα του να είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, και ουδείς δικαιούται να παρεκκλίνει από αυτό, ή να θολώνει με τις προσωπικές απόψεις του τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος». Είναι προφανές ότι μόλις γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος προκλήθηκε μεγάλη ενόχληση στην Κουμουνδούρου. Υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατρούγκαλο, ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε διορθωτική δήλωση, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν κρίθηκε ότι ήταν επαρκής, με δεδομένο, ότι οι προσωπικές και εκτός προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ θέσεις που διατύπωσε εκτιμήθηκε ότι προκαλούσαν πολιτική ζημιά όσο θα επιχειρούσε η αντίπαλη πλευρά να τις παρουσιάζει ως πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης. Εκδόθηκε η ανακοίνωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που του έδειχνε την πόρτα εξόδου από την εκλογική μάχη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέλαβε με προσωπική δήλωση την πολιτική ευθύνη ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη. 

Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ – Τι γίνεται με την υποψηφιότητά του

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και το αργότερο μέχρι το Σάββατο το εκλογικό υλικό θα βρίσκεται σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Επικράτειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει δεν υπάρχει δυνατότητα να ξανατυπωθούν ψηφοδέλτια και να αφαιρεθούν ή να προστεθούν ονόματα.

Μετάαπό καταιγισμό ερωτημάτων για την πρόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασια το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε διευκρινήσεις.

Πηγές από τη διεύθυνση εκλογών ξεκαθάρισαν πως, παρά την ανακοίνωσή του, η υποψηφιότητά του παραμένει σε ισχύ καθώς έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για εκλογή, τότε θα έχει το δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του .

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, Μαρία Μαγκλάρα

Σχετικά Άρθρα: Τσαπανίδου σε Σκέρτσο: Το μόνο που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξήσεις εισοδημάτων

Εκλογές 2023 – Σκέρτσος: Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επαναφορά του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών

Π. Τσαπανίδου: Η Κυριακή είναι κοντά και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος