Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής: Πολύ παλιά τα συστήματα και τα όπλα της Χαμάς, τα ξέρει το Ισραήλ – Τι είναι το «Iron Dome»

«Τα όπλα που χρησιμοποιεί σήμερα η Χαμάς είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτόγονες ρουκέτες, όλμοι και βλήματα πυροβολικού, κυρίως ρουκέτες, λόγω του μεγάλου βεληνεκούς. Είναι πολύ παλιά συστήματα. Το Ισραήλ τα ξέρει καλά» τόνισε ο Θόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, αναφορικά με τον οπλισμό της Χαμάς στο πόλεμο του Ισραήλ που έχει ξεσπάσει από το περασμένο Σάββατο και πρόσθεσε σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ, το iron dome πως «είναι ένα σύστημα που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, αναχαιτίζει βλήματα μικρής ισχύος, μικρές ρουκέτες, όλμους με λίγα κιλά εκρηκτικά σε αντίθεση με τα Patriot, τα S-300 που ακούτε, που αναχαιτίζουν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους που κουβαλούν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών». «Άρα λοιπόν το σύστημα iron dome σύμφωνα και με την κατασκευάστρια εταιρία έχει περίπου 90% ευστοχία. Αυτό σημαίνει ότι η μία στις δέκα ρουκέτες γλυτώνει εάν έχουν φύγει χιλιάδες ρουκέτες. Όπως λένε, έχουμε εκατοντάδες ρουκέτες πολλών κιλών εκρηκτικών να έχουν ήδη προσκρούσει μέσα στο Ισραήλ» συμπλήρωσε.

«Οι νεκροί συνεχώς θα αυξάνονται και οι τραυματίες, διότι εκατοντάδες ρουκέτες με μια τέτοια καταιγίδα έχουν χτυπήσει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή και συνεχίζουν να το χτυπούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος και πρόσθεσε λίγο αργότερα σχετικά: «Αυτό συμβαίνει δεκαετίες τώρα τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Έχουμε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Σκοπός είναι ο κορεσμός των αντιβαλλιστικών συστημάτων σε περίοδο πυρηνικού πολέμου, ώστε έστω και μερικές εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές να γλυτώσουν και να καταστραφεί άλλη χώρα. Άρα τα αντιβαλλιστικά συστήματα που χτίζουν την περιβόητη αντιβαλλιστική ασπίδα καταρρέει όταν έχεις χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, όπως συμβαίνει τώρα σε συμβατικό επίπεδο».

Επιπροσθέτως, ο κ. καθηγητής τόνισε «τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ έρχονται στην επιφάνεια. Πριν ακριβώς 50 χρόνια, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ είχε ηττηθεί από τις αραβικές χώρες. Θα είχε καταρρεύσει. Οπλίστηκαν τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, η Γκόλντα Μέιρ, η τότε πρωθυπουργός έδειξε ότι τα πυρηνικά όπλα σημάδευαν τις αραβικές πρωτεύουσες και θα τις κατέστρεφαν για εκατομμύρια νεκρούς και έτσι σταμάτησε η προέλαση των Αράβων που σήμερα, 50 χρόνια ακριβώς μετά, σε αυτή την θλιβερή επέτειο, σήμανε την επίθεση της Χαμάς. Είχε ηττηθεί το Ισραήλ. Ακόμη και σήμερα όμως, αυτή η τρομοκρατική ή άθλια επίθεση των τρομοκρατών της τζιχάντ και του ISIS, δεν είναι ούτε ο λαός της Παλαιστίνης εδώ, ούτε πιστεύω η αρχική πορεία της Χαμάς. Εδώ έχουν διεισδύσει τζιχαντιστικές ομάδες της ISIS προκειμένου να μην υπάρξει καμία ειρηνευτική διαδικασία στο μέλλον. Δεν εκφράζει, κατά την άποψή μου τον παλαιστινιακό λαό αυτό που συμβαίνει».

«Η πολιορκία που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ίσως χειρότερη ακόμη και από την επίθεση, γιατί μετά από λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν επιδημίες, ο κόσμος δεν θα έχει νερό, δεν θα έχει τροφή σιγά – σιγά εκεί, μέχρι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι να αναγκαστούν, να επιβάλλουν, να εκδιώξουν και να παραδώσουν τους εγκληματίες και με τον τρόπο αυτό και τους ομήρους που με αυτό τον εγκληματικό τρόπο κρατούνται σήμερα. Άρα λοιπόν αυτή η πολιορκία θα αναγκάσει τις αραβικές χώρες να επέμβουν και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος πίεσης της Τζιχάντ και της ΙSIS» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να αφήσουν τον Παλαιστινιακό λαό να λιμοκτονήσει. Θα υπάρξουν επιδημίες, ο κόσμος θα πεινάσει σε λίγο καιρό και θα πρέπει αργά ή γρήγορα οι αραβικές χώρες να σπάσουν αυτή την πολιορκία και αυτό σημαίνει επέμβαση αραβικών χωρών».

«Άρα και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι. Χρειάζεται ψυχραιμία. Το Ιράν πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει προκαλέσει αυτή την επίθεση έτσι ώστε να δεχτεί επίθεση σε αυτό και οι αραβικές χώρες να επέμβουν. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται ψυχραιμία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος σημείωσε «πενθούμε για τον λαό του Ισραήλ, αλλά και για τους Παλαιστίνιους που αρκετοί από αυτούς δεν ήθελαν να γίνει αυτή η επίθεση» ενώ υπογράμμισε την πεποίθησή του λέγοντας: «δεν το πιστεύω ότι η παλαιστινιακή νεολαία που «μάχεται» για τα δικαιώματά της, ήθελε να εκτελεστούν οι νέοι του Ισραήλ σε ένα φεστιβάλ διασκέδασης. Δεν το πιστεύω αυτό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος υπογράμμισε ότι βγαίνουν συμπεράσματα από αυτή τη μορφή των εχθροπραξιών και πρέπει και εδώ στην Ελλάδα να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί με τέτοιες ισλαμιστικές ομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος