Κ. Χρυσόγονος: Οι δικαστές δεν εκφράζονται μέσω δημόσιων δηλώσεων για υποθέσεις που πρόκειται να δικάσουν

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου μια μέρα μετά τις δηλώσεις του για την τροπολογία – «μπλόκο» της κυβέρνησης στο Κόμμα Κασιδιάρη. Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος σχολιάζοντας το θέμα χάρακτήρισε άτοπες τις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι «οι δικαστές δεν εκφράζονται μέσω δημοσίων δηλώσεων και μάλιστα για υποθέσεις τις οποίες πρόκειται να δικάσουν».

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, «οι δικαστές εκφράζονται μέσα από τη γνώμη και την ψήφο τους στη διάσκεψη και στην ψηφοφορία του δικαστηρίου». Και όπως είπε, όταν συμμετέχεις σε μια συλλογική σύνθεση απόψεων με τους συναδέλφους σου -χωρίς επιρροή, χωρίς φωνές και επηρεασμό απ έξω- μπορείς τη διαφωνία σου να την εκφράσεις με την ψήφο σου.

«Το να κάνει δηλώσεις, εκ των προτέρων, πραγματικά είναι πρωτόγνωρο. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούσε» πρόσθεσε λέγοντας ότι «το κεφάλαιο Τζανερίκος έχει κλείσει με την παραίτησή του».

Απαντώντας στο εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή σήμερα (11/4) ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι «τίθεται θέμα χαρακτηριστικής προχειρότητας και έλλειψη συναίνεσης στον τρόπο με τον οποίο συνολικά το πολιτικό μας σύστημα αντιμετώπισε αυτό το καίριο εθνικό ζήτημα».

Μιλώντας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που δεν έχει ολοκληρωθεί σε δεύτερο βαθμό, τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Χάθηκε η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης το 2019, που θα ήταν η μόνη καθαρή λύση να αναθεωρούνταν το άρθρο 29 και να έμπαινε και μια διαδικασία η οποία να είναι γενικής αποδοχής».

Αναφερόμενος στην απόφαση που θα κληθεί να λάβει το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου αν αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές το Κόμμα Κασιδιάρη υπό την ηγεσία του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, πρώην αντιεισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, τόνισε ότι «ο φυσικός δικαστής για μένα της αντισυνταγματικότητας του κόμματος αυτός θα ήταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό χάθηκε όμως το 2019. Η επόμενη συνταγματική θα γίνει από το 2024 και μετά. Όλα τα υπόλοιπα είναι βήματα σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν οι ελληνικές ευρεσιτεχνίες».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος