Κ. Μποτόπουλος: Ο Άρειος Πάγος έχει δικαίωμα να αποκλείσει κόμμα όπου είναι υποψήφιος ο Ηλ. Κασιδιάρης

Τι περιθώρια έχει το «Κόμμα των Ελλήνων» που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης να συμμετέχει στις εκλογές με νέο επικεφαλής έναν πρώην ανώτατο δικαστικό, είναι το ερώτημα στο οποίο απαντά ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος ενώ τονίζει ότι «είναι καθήκον του Άρειου Πάγου να το αποκλείσει».

Ο κ. Μποτόπουλος επικαλείται τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή: «Βάζει θα έλεγα ένα κριτήριο δημοκρατικής αξιολόγησης λέγοντας ότι σε περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει καταδικαστεί, όχι αμετάκλητα αλλά σε οποιονδήποτε βαθμό σε τρία συγκεκριμένα εγκλήματα, την εσχάτη προδοσία, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου δύναται να θέσει το κόμμα αυτό εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Όπως εξηγεί ο συνταγματολόγος, σε περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, τότε εμπίπτει στην περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή που είναι καταδικασμένος για κάποιο αδίκημα.

Αυτή λοιπόν η περίπτωση αν υλοποιηθεί, μπαίνει ακριβώς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διάταξης περί υποψήφιου βουλευτή καταδικασμένου. «Ο κ. Κασιδιάρης όπως ξέρουμε είναι καταδικασμένος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Άρα σε κάποιο από αυτά τα τρία εγκλήματα που προαναφέρθηκαν. Ο Άρειος Πάγος κατά την κρίση του έχει δικαίωμα να αποκλείσει όχι το πρόσωπο αλλά το κόμμα. Έχει καθήκον ο Άρειος Πάγος βάσει της υπάρχουσας διάταξης να αποκλείσει το συγκεκριμένο κόμμα, εφόσον είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης.

Ο κ. Μποτόπουλος ρωτήθηκε στη συνέχεια για το ποιο πιστεύει ότι θα είναι το πιο σοβαρό επιχείρημα που μπορεί να προβάλει ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος.

«Αν κάποιος αναλάβει κόμμα στο οποίο υποψήφιος είναι ο κ. Κασιδιάρης δείχνει κάτι και για το πρόσωπο και για το κόμμα. Δεύτερον, το επιχείρημα που μπορεί να είναι η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, δηλαδή ότι το πολίτευμά μας επιτρέπει τα κόμματα να λαμβάνουν μέρος για να εκφράζεται ο λαός, δεν ισχύει από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί η διάταξη. Καλώς η κακώς επί της θεωρίας αρκετοί συνταγματολόγοι είχαμε ένα προβληματισμό αν μπορεί να μπει, αλλά από τη στιγμή που ψήφισε η Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη, είναι η διαδικασία πάνω στην οποία θα βασιστεί ο Άρειος Πάγος.

Η γνώμη μου είναι ότι πλέον είναι καθήκον των δικαστών του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου, εφόσον υπάρχει, συμμετοχή στους συνδυασμούς του κόμματος του συγκεκριμένου υποψηφίου (Ηλία Κασιδιάρη), έστω και αν δεν είναι πρόεδρος. Ο νόμος έχει ειδική διάταξη για υποψήφιους βουλευτές. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν πρέπει να απαγορευθεί να κατέλθει αυτός ο συνδυασμός στις εκλογές. Είναι καθήκον του Αρείου Πάγου σε αυτή την περίπτωση να αποκλειστούν οι συνδυασμοί, άρα ολόκληρο το κόμμα», ανέφερε ο Κώστας Μποτόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος