Κ. Θεοφύλακτος, γ.γ. IENE: Δεν ήμασταν έτοιμοι σαν Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση (video)

Array

Στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση θα συζητήσουν οι υπουργοί Eνέργειας της ΕΕ την προσεχή Παρασκευή (30/9), τον αιφνιδιασμό των κρατών και την οικονομική δυσχέρεια των πολιτών μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, γ.γ. του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων.

«Η ενεργειακή κρίση δημιούργησε μια αβεβαιότητα που έγινε μόνιμη και αυτό έγινε μια κανονικότητα. Είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να δεις πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Θεοφύλακτος αναφερόμενος στο γόρδιο δεσμό της ενεργειακής ακρίβειας.

Επιχειρώντας να δώσει ένα παράδειγμα για το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα η τιμή του φυσικού αερίου ήταν περίπου στις 3.300 τα 1.000 κυβικά. Και όπως είπε, εκτιμάται ότι θα πάει στα 4.000 ευρώ και αν ο χειμώνας είναι βαρύς θα περάσει και τις 5.000 ευρώ ανά 1.000 κυβικά.

Άργησε πάρα πολύ η ΕΕ

«Το κομμάτι το ενεργειακό έχει γίνει πολιτικό πια. Είναι ξεκάθαρο ότι η γεωπολιτική είναι κρίσιμη παράμετρος. Δεν ήμασταν έτοιμοι σαν Ευρώπη να το αντιμετωπίσουμε. Άργησε πάρα πολύ το Plan B έξι μήνες μετά, ενώ κράτη μέλη ήταν μπροστά. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία έκαναν το πλάνο τους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μιλώντας για το δύσκολο, ενεργειακά, χειμώνα που τρομοκρατεί όλη την Ευρώπη ο κ. Θεοφύλακτος κάλεσε τον τον κόσμο να πάρει ό,τι μέτρα προλαβαίνει για να εξοικονομήσει ενέργεια. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει συντήρηση στο λέβητα, να έχουμε τα παράθυρα, τα ανοίγματά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο αεροστεγή. Αν είναι μονά, να γίνει μια μικρή επένδυση και να γίνουν διπλά τα τζάμια», συμπλήρωσε.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άργησαν έστω να πάρουν μέτρα στο κομμάτι της ενεργειακής αποδοτικότητας», υποστήριξε ο κ. Θεοφύλακτος.

Οδηγούμαστε σε κλιμάκωση

Για τις εξελίξεις την διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι «η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι οδηγούμαστε σε μια κλιμάκωση. Πλέον, το καθεστώς της Ρωσίας έχει επιλέξει να εμπλακεί ακόμη βαθύτερα στη σύγκρουση. Έχει επιλέξει να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις έχει και δεν έχει και να προχωρήσει σε αυτή τη σύγκρουση. Φαίνεται ότι οποιαδήποτε λύση επίλυσης του προβλήματος φαίνεται πάρα πολύ μακρινή αυτή τη στιγμή και εφόσον θα προχωρήσουμε. Από ότι φαίνεται προχωράνε κανονικά τα δύο δημοψηφίσματα μάλλον πολύ σύντομα. Θα δούμε τη Ρωσία και τη ρωσική Δούμα να αποδέχεται αυτές τις περιοχές στην ρωσική οικογένεια. Άρα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε πρόεδρο της Ρωσίας και οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα της Ρωσίας της Μόσχας να κάνει πίσω και να αποδεχθεί να δοθούν αυτά τα εδάφη πάλι πίσω στην Ουκρανία. Άρα θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και ίσως ακόμη μεγαλύτερη συνέχιση αυτή της κρίσεως».

Η δημοσιογράφος Εύα Μπούρα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης όπως η έκτακτη και προσωρινή επιβολή φόρου στις εταιρείες ορυκτών και συγκεκριμένα δηλαδή μια εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη από δραστηριότητες του κλάδου πετρελαίου αερίου και άνθρακα.

Πηγή: Σαββατοκύριακο από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος