Κ. Σταμπολής για ενεργειακή κρίση: «Βλέπει» νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά – επιχειρήσεις το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου

Στο τραπέζι της Ε.Ε. βρίσκονται αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα όπως λέει στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κώστας Σταμπολής Πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα έχει και σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής παροχής ρωσικού αερίου.

Ενόψει αποφάσεων για ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Η Ελλάδα και άλλα κράτη έχουν θέση το θέμα ενός πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου και έχουν θέση το θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα από μόνη της αυτή τη στιγμή, πέρα από το να επιδοτεί τους καταναλωτές με ποσά για να μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού και φυσικού αερίου δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να επιβάλλει η ίδια πλαφόν» λέει ο κ. Σταμπολής.

Όπως εξηγεί: «Ενδέχεται να μην βρεθεί άμεσα λύση και αυτό πράγμα που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μηχανισμό αποζημίωσης των εδώ παραγωγών ώστε να υπάρχουν μειωμένες τιμές στους καταναλωτές. Αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου».

Ακόμα τονίζει ότι: «Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο καθότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες έχουν δεχτεί τον τρόπο πληρωμής που έχει υποδείξει η Gazprom, που είναι ο βασικός προμηθευτής μας στο αέριο, χωρίς να υπάρξει παράβαση του νομικού συστήματος. Αυτό θα προκύψει μόνο αν ενταθεί ο ενεργειακός πόλεμος και από την διεθνή κατάσταση που θα επικρατήσει».

Προβληματισμός για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα

Υπάρχουν όμως κάποια άλλα θέματα που τον ανησυχούν περισσότερο κι αυτά είναι οι υψηλές τιμές το πετρελαίου που δεν υποχωρούν αλλά και τα θέματα των δικτύων καθώς, όπως λέει, έρχεται καλοκαίρι και υπάρχει υπερφόρτωση στα συστήματα άρα υπάρχει ανάγκη από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για εγρήγορση στα συστήματα.

Τέλος εκτιμά ότι καθώς εντείνονται τα μέτρα αποκλεισμού της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές πετρελαίου αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τιμή. Άρα οι κυρώσεις που παίρνουν τα κράτη κατά της Ρωσίας έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομία της Δύσης και στις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο να επεκταθεί το fuel pass εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Είμαστε από πάνω μήνα, μήνα και βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι».

Αναφορικά με την έρευνα που διεξάγεται για τις τιμές των καυσίμων, ο ίδιος είπε ότι αναμένει τα στοιχεία από τα διυλιστήρια για να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, και επιπλέον έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι στα 30 πρατήρια με τις υψηλότερες τιμές και στις εταιρείες μεταφοράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος