Το μεγάλο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία οι συνέπειες στην αγορά τροφίμων

«Το μεγάλο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία στο επόμενο στάδιο δεν θα είναι τόσο η αύξηση στην τιμή της ενέργειας αλλά οι συνέπειες στην αγορά τροφίμων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ήταν από τους πολύ μεγάλους εξαγωγείς τροφίμων σε ένα πολύ μεγάλο μέρος φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου και χωρών μεσαίου εισοδήματος και βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές από τις δύο χώρες. Αυτό σε ιδιαίτερα εύθραυστα οικονομικά και πολιτικά καθεστώτα μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Στη δύση το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στις τιμές της ενέργειας, επισήμανε, ειδικά όταν μια χώρα δεν παράγει αλλά εισάγει, ένα αγαθό που έχει απόλυτη ανάγκη, όπως είναι τα ενεργειακά προϊόντα, του οποίου όταν αυξάνεται παρά πολύ η τιμή, τότε το εισάγεται σε υψηλότερες τιμές, που σημαίνει ότι με τους άλλες παράγοντες να παραμένουν σταθεροί, σαν κοινωνία γινόμαστε φτωχότεροι. «Το πρόβλημα που έχουμε δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός, είναι το πρόβλημα που έχουμε απευθείας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τι προβλήματα δημιουργεί με την σειρά του στο ΑΕΠ. Εκ των πραγμάτων όλες οι κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να λάβουν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων κομματιών του πληθυσμού, αυτό κάνει και η δική μας, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυνατότητες διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ήδη το δημόσιο χρέος μιας χώρας» ανέφερε.

Όσο αφορά το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς μικραίνει, με στόχο να εξαλειφθεί εντός του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας. «Υπάρχει όντως ένα στοκ στις κύριες συντάξεις περίπου στις 75.000 ληξιπρόθεσμες εκτός από τις διεθνείς και αυτές που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη αλλά το νούμερο έχει μικρύνει πάρα πολύ, έχει ανέβει κατακόρυφα η απόδοση συντάξεων. Πριν την πανδημία, το 2019 εκδόθηκαν 130.000 περίπου συνταξιοδοτικές αποφάσεις, ενώ το αντίστοιχο νούμερο έφτασε στις 224.000 αυξημένο κατά 83% το 2021, παρότι είχαμε και τις συνέπειες της πανδημίας στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αυτό που ελπίζουμε τώρα είναι ότι με τα νέα εργαλεία, τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις fast track μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών συντάξεων» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου.


Όσο αφορά το ΤΕΚΑ, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, έχουν μπει οι πρώτοι ασφαλισμένοι, που είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή είναι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, εξήγησε ο Υφυπουργός. «Μάλιστα τα νούμερα είναι ελαφρώς υψηλότερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Η οικονομία στο πεδίο της απασχόλησης πάει καλύτερα από τις προβλέψεις τις οποίες είχαμε, δηλαδή η ανεργία μειώνεται αρκετά ραγδαία και η απασχόληση αυξάνει περισσότερο από όσο αναμέναμε, χονδρικά μπαίνουν περίπου 5000 άτομα τον μήνα, οπότε συνολικά πρέπει να έχουν εγγραφεί περίπου 25.000 άτομα» ανέφερε.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για την εγκύκλιο με την οποία η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είναι αιρετοί, να λαμβάνουν σύνταξη και από τα δύο ταμεία ο κ. Τσακλόγλου, απάντησε «κάποιοι το χαρακτήρισαν ρουσφέτι, εγώ θα το χαρακτήριζα από την άλλη μεριά, σκέτη, απλή και ανόθευτη δημαγωγία. Αυτό που έγινε είναι ότι εξομοιώσαμε τις διαφορές του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα».

Όσο αφορά στις αποκλίσεις που παρουσιάζουν ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ στην καταγραφή των ποσοστών ανεργίας, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε πως πάντα υπήρχε διαφορά στα στοιχεία για την απασχόληση μεταξύ των δύο και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο την μετρούν. Δηλαδή, η ΕΛΣΤΑΤ μετρά την ανεργία με τον τρόπο ο οποίος είναι συμβατός με τους ορισμούς του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και είναι υπο την εποπτεία της Eurostat. Για τον ΟΑΕΔ, ο ορισμός του ανέργου είναι αυτός που δεν έχει εργασία, ανεξάρτητα από το αν αναζητά θέση απασχόλησης, ενώ αντίθετα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ως άνεργο αυτόν που δεν έχει εργασία αλλά ταυτόχρονα είναι ενεργός στην αναζήτηση εργασίας.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε τέλος, στο ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Το ζήτημα με τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις μπήκε με έντονο τρόπο στην ζωή μας την περίοδο των μνημονίων. Όντως η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ζορίστηκσν πολύ εκείνη την περίοδο και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έγιναν όλες αυτές οι ρυθμίσεις. Ήταν σχετικά βραχυχρόνιες οι ρυθμίσεις στα πρώτα στάδια, άρχισαν να αυξάνονται και από 12 φτάσαμε στις ρυθμίσεις που είναι έως 120 μήνες. Σύμφωνα και με εμπειρικές οικονομετρικές μελέτες, ο κόσμος συνηθίζει σε αυτό. Δεν πηγαίνουν πολλοί να ρυθμίσουν ελπίζοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει μια πίεση προκειμένου να γίνουν ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή. Δεν μπορεί να πάει πολύ περισσότερο αυτό το πράγμα. Όσο επιστρέφουμε σε μια κατάσταση ομαλότητας αυτή η κατάσταση πρέπει να κλείνει και όχι να ανοίγει. Οι οικονομικές προβλέψεις που έχουμε και από διεθνείς οίκους και διεθνείς οργανισμούς για φέτος, δείχνουν μεν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με αυτό το οποίο αναμέναμε αλλά παρ’ όλα αυτά μιλάμε για ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης που θα είναι της τάξης του 3%, ίσως και παραπάνω. Όσο δυνατόν είμαστε σε κατάσταση περισσότερης ομαλότητας πρέπει να γυρνάμε σε μια κατάσταση που δεν θα έχει τόσο πολλές ρυθμίσεις αλλά και όποτε δίνονται πρέπει να είναι εξαιρετικά στοχευμένες» επισήμανε τέλος ο Υφυπουργός Εργασίας.

Σχετικά άρθρα: Ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα – «Φωτιά» στην ενέργεια (video)

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τριπλή κρίση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ