K. Σπυράκος: Πριν από το ’74 στην Τουρκία δεν εφάρμοζαν αντισεισμικό σχεδιασμό (video)

«Οι περισσότερες κατασκευές έχουν υποστεί φορτίσεις σεισμού, οι οποίες είναι έως πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που έχουν σχεδιαστεί» δήλωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Τουρκία και την Συρία με χιλιάδες νεκρούς, κατεστραμένα σπίτια και βασικές υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Για το σύστημα αντισεισμικής δόμησης που ισχύει στην Τουρκία, που θρηνεί και τα περισσότερα θύματα, μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ.

«Υπάρχουν και πόλεις οι οποίες είναι κατασκευασμένες με κανονισμούς παλιούς και ενδεχομένως, χωρίς κανέναν υπολογισμό για σεισμό. Πριν από το ’74 στην Τουρκία δεν εφάρμοζαν αντισεισμικό σχεδιασμό καθόλου στις κατασκευές. Το ’80 η Τουρκία γνώρισε, όπως και η Ελλάδα, μια μεγάλη ανοικοδόμηση και ένα μεγάλο μέρος των κατασκευών δεν έχει μελετηθεί για σεισμό».

Μιλώντας για το σύστημα δόμησης σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα επισήμανε ότι ο αντισεισμικός κανονισμός την γείτονα χώρα είναι υποδεέστερος του Ελληνικού. «Από το 1975 μέχρι το ’97 οι Τούρκοι εφαρμόζουν τον αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζαμε εμείς από το ’59 μέχρι ’85. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι τουλάχιστον 10 χρόνια πιο πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού» είπε και πρόσθεσε ότι τα υλικά τους δεν είναι υψηλής ποιότητας, ο τρόπος δόμησης φτωχός και υπάρχει έλλειψη της παρακολούθησης στην κατασκευή.

«Δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και επιπλέον έχουν εφαρμόσει ήδη κατασκευών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Υπάρχει εκτεταμένα το σύστημα πιλοτής εκεί απ’ότι είδαμε. Αν λοιπόν προστεθούν όλα αυτά σε δύο ισχυρότατους σεισμούς, είναι αντιληπτό ότι αυτές οι βλάβες είναι αναμενόμενες, δηλαδή η τρωτότητα των κατασκευών είναι πολύ μικρότερη από ότι από τα φορτία που ασκήθηκαν. Οι περισσότερες κατασκευές έχουν υποστεί φορτίσεις σεισμού, οι οποίες είναι τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που έχουν σχεδιαστεί, αν έχουν σχεδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σπυράκος.

Μιλώντας για τους συνεχείς μετασεισμούς ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών τόνισε ότι οι μετασεισμοί αυτοί δεν είναι απλοί μετασεισμοί της τάξης των 4 και 5 Ρίχτερ αλλά ότι υπάρχουν και μετασεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ σε μια μη ικανοποιητική για την περιοχή δόμηση.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος