Θ. Γκανάς (Εθνικό Αστεροσκοπείο) στο Πρώτο: Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα πολεοδομικά σχέδια στην Ελλάδα (audio)

Άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί της τάξεως του 5,5-6, όπως συνέβη τα ξημερώματα.

«Οπότε χρειάζεται προσοχή. Όσοι μπορούν να φύγουν από εκεί είναι καλύτερο να φύγουν, να μην υποφέρουν περισσότερο γιατί θα υπάρξει μεγάλη ένταση, πίεση σε όλους και στους ανθρώπους και στις κρατικές δομές και ούτω καθεξής. Οπότε όλη η περιοχή από Γκαζιαντέπ μέχρι πάνω Αντιγιαμάν και βορειότερα Μαλάτια θα είναι υπό πίεση για αρκετές εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον δεύτερο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε χθες στην περιοχή, υπογράμμισε ότι ήταν για τον ίδιο μια μεγάλη έκπληξη, κάτι που δεν περίμενε.

«Το μέγεθος του κύριου σεισμού, του πρώτου, του 7,8, ξεπέρασε κάθε εκτίμηση που είχαμε για την περιοχή αυτή και δεύτερο, μετά από 9 ώρες έγινε ο 7,5, ο οποίος είναι ένα τεράστιο μέγεθος σε ένα άλλο ρήγμα το οποίο δεν το είχαμε εκτιμήσει ότι ήταν τόσο επικίνδυνο. Ξέραμε ότι εκεί υπάρχουν καταγραφές, αλλά δεν ήταν πάνω από 6 στην κλίμακα του Ρίχτερ αυτοί οι σεισμοί που είχαν γίνει εκεί. Το 1961 είχε γίνει ένας σεισμός, εκεί στην κλίμακα, του 6 στο Ελμπιστάν και δεν υπήρχε καμία εκτίμηση για το 7,5. Ήταν μια ακολουθία που ξάφνιασε όλους μας και απέδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα ακόμα, τα οποία δεν γνωρίζουμε» σημείωσε ο κ. Γκανάς.

Μιλώντας για τον ελληνικό χώρο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για έναν μεγάλο σεισμό σε εμάς, καθώς είμαστε αρκετά μακριά, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις.

«Πάντα τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί παγκοσμίως που ακολουθούνται από καταστροφές και μεγάλη ανθρώπινη δυστυχία, μας φέρνουν στο νου ότι εμείς στην Ελλάδα εδώ πρέπει να προσέχουμε πάντα να κατασκευάζουμε γερά κτίρια όπως πρέπει, όπως έχουμε ήδη τους κανονισμούς και να ακολουθούμε όσο μπορούμε πιστά τα πολεοδομικά σχέδια. Απαγορεύεται δηλαδή η αυθαίρετη δόμηση, αλλά και επίσης να προσέχουμε πού χτίζουμε. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ρήγματα τα οποία είναι επικίνδυνα, δεν έχουν δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, αλλά και ένα μικρότερο δυναμικό που έχουν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια αυτά και ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να επικαιροποιηθεί και να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι γεωλογικές μελέτες» ανέφερε ο κ. Γκανάς.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος