Κ. Σώκου, ΕΛΙΑΜΕΠ: Έκαναν αίσθηση οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς – Αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία της Ελλάδας

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, έκαναν αίσθηση και σημειώθηκαν και στην Ουάσιγκτον» ανέφερε η ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Κατερίνα Σώκου, αναφερόμενη στην ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί απελευθερωτικής ομάδας και όχι τρομοκρατικής οργάνωσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και πρόσθεσε σχετικά πως «είναι σαφές ότι η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτό το πλαίσιο και πέρα από την συμπάθεια και την προσπάθεια να δοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη σκληρή στάση που κρατάνε όλοι απέναντι στη Χαμάς και υποστηρίζουν και οι Αμερικανοί 100% τη θέληση του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς».

Από την άλλη η κ. Σώκου υπογράμμισε τις μεγάλες αμφιβολίες των Αμερικανών για το πώς θα ανταπεξέλθει το Ισραήλ σε αυτό τον πόλεμο. «Ότι αν η χερσαία επίθεση θα είναι επιτυχημένη, να καταστρέψει τελείως τη Χαμάς και πώς θα συμβεί αυτό, με πόσες χιλιάδες νεκρούς από την πλευρά των αμάχων Παλαιστινίων και τι θα σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή, για την έξαρση της βίας, για την επέκταση του πολέμου, για την είσοδο της Χεζμπολάχ, ίσως στον πόλεμο σε ένα δεύτερο μέτωπο. Και σε αυτή την περίπτωση βεβαίως έχουμε το Ιράν, το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αν υπάρξει χερσαία εισβολή θα χτυπήσει και το Ισραήλ. Βεβαίως να χτυπήσει άμεσα. Θα το χτυπήσει μέσω της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Τζιχάντ» είναι μόνο μερικές από τις ανησυχίες των Αμερικανών και γι αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν τη χερσαία επίθεση σύμφωνα με την Κ. Σώκου.

Επιπλέον σχετικά με σενάρια για την αεροπορική βάση της Σούδας ως σημείο – κλειδί στη μεταφορά Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή ανάφερε πως «ναι, είναι σαφές ότι η κρίση στην περιοχή αναδεικνύει με τον πιο δύσκολο τρόπο βεβαίως, τη στρατηγική σημασία της περιοχής και γι αυτό είναι σαφές ότι και οι Αμερικανοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα. Διακυβεύονται ουσιαστικά και η προσπάθεια της προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία και οι συμφωνίες του Αβραάμ και η ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής και σε περίπτωση επέκτασης πολέμου, ακόμα και τα συμφέροντά τους για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής ευρύτερα» ενώ πρόσθεσε ακόμη σχετικά πως «η Ελλάδα είναι κρίσιμο σημείο και αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι είναι ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο στην Κρήτη, η βάση της Σούδας. Και αντιστοίχως και η Αθήνα είναι κέντρο για την εκκένωση των πολιτών πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και του Καναδά από το Ισραήλ. Μάλιστα, η Καναδή πρέσβης προχθές ευχαρίστησε την Αθήνα για τη συνεισφορά της σε αυτό».

Αναφορικά για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ η κ. Σώκου σημείωσε πως «μια τέτοια περίπτωση διεύρυνσης του πολέμου θα έπρεπε να υπάρξουν εκκενώσεις των Αμερικανών πολιτών. Στο Ισραήλ όπως και στον Λίβανο επίσης, οι ξένοι πολίτες είναι χιλιάδες και εκεί πέρα θα βλέπαμε μαζικές εκκενώσεις και πρέπει να πω ότι σίγουρα υπάρχουν σενάρια και προετοιμάζονται. Ήδη βλέπουμε αναλύσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η μαζική εκκένωση αν χρειαστεί και ήδη πτήσεις τσάρτερ με Αμερικανούς πολίτες φεύγουν καθημερινά από το Ισραήλ και υπάρχουν και εκκενώσεις ανθρώπων μη απαραίτητου προσωπικού και από τις πρεσβείες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος