Η εποχή της επιστροφής στο σχολείο είναι συχνά η πιο αγχωτική περίοδος του χρόνου για τα παιδιά και τους γονείς σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, σχεδόν 9 στους 10 γονείς δηλώνουν ότι η εποχή της επιστροφής στο σχολείο τους προκαλεί στρες ή άγχος. Ιδιαίτερα οι γονείς παιδιών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζουν μεγαλύτερη ανησυχία.
*Άρθρο της Κυριακής Μερτζάνη MSc – Συμβούλου ψυχικής υγείας, Διευθύντριας Ψυχοεκπαιδευτικού κέντρου «Κοχλίας» – Προέδρου της ΓΕΦΥΨΥ «Γέφυρες Ψυχικής Υγείας»
Ηλικιακές ομάδες παιδιών και άγχος
Πρώτη δημοτικού
Τα «πρωτάκια» παρόλο που μπορεί να έχουν την εμπειρία του νηπιαγωγείου η μετάβαση στην πρώτη δημοτικού τους προκαλεί στρες και ενεργοποιείται το άγχος αποχωρισμού καθώς έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο μεγάλο για εκείνα άγνωστο περιβάλλον.
Πρώτη γυμνασίου
Αυτές οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που έχει περισσότερες απαιτήσεις παράλληλα εμφανίζεται και η διαδικασία της εφηβείας, ο πειραματισμός και η αναζήτηση ταυτότητας είναι οι κυρίαρχες ανησυχίες για τους εφήβους. Αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τις επόμενες δυο τάξεις του γυμνασίου, οι φιλίες και η σχέση με τους καθηγητές είναι το περιβάλλον που το παιδί θα βίωση ομαλά ή όχι την μετάβαση στην εφηβεία.
Πρώτη Λυκείου
Η Δεύτερη πιο στρεσογόνα περίοδος για τον έφηβο που καλείται να αποφασίσει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία παράλληλα να διαπραγματευτεί τις συναισθηματικές ταλαντώσεις, το φορτωμένο μαθησιακό πρόγραμμα και την ανησυχία των γονέων για το μέλλον του.
Οι συχνοί πονοκέφαλοι, Δυσκολία στον ύπνο, Ευερεθιστότητα ή εναλλαγές της διάθεσης και η απόσυρση από άλλους, είναι ένα καμπανάκι που μας προσκαλούν οι έφηβοι να τους ακούσουμε και να τους φροντίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο απ ότι γνωρίζουμε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος