K. Λάβδας: Πρέπει να δούμε κυρώσεις απο την ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις (video)

Συνεχίζει η Τουρκία την προκλητική ρητορική και ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχολίασε ότι οι σύμμαχοί μας στην ΕΕ δεν μπορούν να φρενάρουν τις επιδιώξεις του Ερντογάν με μια απλή δήλωση αλλά θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

«Η Τουρκία είναι πιο μακριά τώρα από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια στην ΕΕ. Όλα αυτά δείχνουν τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην στρατηγική της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Λάβδας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής «αν η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει, τότε θα πρέπει να συζητηθούν εκτός από τα λόγια και οι πράξεις, δηλαδή κυρώσεις». Και όπως τόνισε, «πρέπει να δούμε κυρώσεις απο την ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει με εξορύξεις τις οποίες έχει προαναγγείλει, και με υπερπτήσεις. Είναι μια σειρά από κόκκινες γραμμές που παραβιάζει συνεχώς η Τουρκία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Λάβδας ανέφερε ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για την Ελλάδα καθώς την Βορειοατλαντική Συμμαχία, που είναι μια αμυντική συμμαχία, την ενδιαφέρει κυρίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προβάλει τη σημασία της ως προς το ΝΑΤΟ και να πάρει ορισμένα πράγματα που θέλει να πάρει», ανέλυσε ο διεθνολόγος αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Λάβδας εστίασε ακόμη στην άριστη συνεργασία που είχαμε με την Γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με την Τσέχικη, που αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου 2022 λήγει η προεδρία της Γαλλίας με την Τσεχία και την Σουηδία να αποτελούν τα υπόλοιπα μέλη της «τριάδας των Προεδριών».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για εμάς το κατεξοχήν πεδίο αλλά αυτή την περίοδο -λόγω της Ρωσικής εισβολής- το προνομιακό πεδίο είναι το αμυντικό, στρατιωτικό. Και σε αυτό το πεδίο η Τουρκία θεωρεί ότι έχει ευκαιρία», σχολίασε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανεξαρτήτως με το τι γίνεται στην Ουκρανία, εάν η Τουρκία προχωρήσει με τα νέα σκάφη που προαναγγέλει ότι θα βγάλει στη “Γαλάζια Πατρίδα” τότε η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις ανεξαρτήτως του τι γίνεται σε Ρωσία και Ουκρανία».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θεωρεί ότι «θα αγοράσει δυτική στήριξη, πατώντας σε πολλές βάρκες όσον αφορά το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος