Κ. Ιατρίδης για Γάζα: Θα καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση – Χιλιάδες μαχητές της Χαμάς με βαρύ οπλισμό ταμπουρωμένοι σε υπόγειες στοές

«Θα καθυστερήσει, εάν τελικά γίνει, η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, που προανήγγειλε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου» εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης πτέραρχος εν αποστρατεία, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και του δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και η Χριστίνα Βίδου. Όπως σημείωσε «πρέπει να καθαρίσει την περιοχή. Αυτό επιχειρεί με τις αεροπορικές επιδρομές ώστε να καταστρέψει τα κτήρια και να μην υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές» Επιπλέον όπως σημείωσε «Όλη η Γάζα είναι ένας υπόγειος οικισμός. Υπάρχουν υπόγειες στοές, υπάρχουν κατακόμβες που ξεκινάνε από τη Λωρίδα της Γάζας, πάνε στην Αίγυπτο, άλλοι διάδρομοι πάνε προς την Δυτική Όχθη, άλλοι προς το Λίβανο και μέσα εκεί υπάρχουν χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που είναι εξοπλισμένοι ακόμη και με αντιαρματικές ρουκέτες ιρανικής κατασκευής, αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, που θα τους χρησιμοποιήσουν και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και για τα άρματα μάχης των Ισραηλινών αλλά και για τα στρατεύματα».

Για του λόγου το αληθές έκανε παραλληλισμό με την Ουκρανία και τις μάχες που έγιναν στο Μαχμούτ. «Το Μαχμούτ είναι γεμάτο με υπόγειες στοές και οι Ρώσοι δυσκολεύτηκαν πολύ και είχαν πάρα πολλές απώλειες με συμβατική δύναμη» επισήμανε.

Για να καταλήξει «Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τους αμυνόμενους μέσα στις στοές το Ισραήλ με συμβατική δύναμη, διότι θα χρησιμοποιήσει και όλους τους αιχμαλώτους που έχει η Χαμάς ως ασπίδα».

Επιπλέον σημείωσε όσον αφορά στη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ πως «Μετρούν 17 αιχμαλώτους από τη Χαμάς και ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος γιατί θα υπάρξει κατακραυγή από την αμερικανική κοινωνία. Γι΄αυτό έστειλε και τα δύο αεροπλανοφόρα».

Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος: Το μέγα ζητούμενο, η ανταπάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση να μην είναι ασύμμετρη

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή η Διεθνής κοινότητα στέκεται με συμπάθεια απέναντι στο Ισραήλ, γιατί έπεσε θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης» Ωστόσο σημείωσε πως «το μέγα ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η ανταπάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς να μην είναι ασύμμετρη. Να μην έχουμε δηλαδή ένα κράτος να απαντά όχι ως κράτος, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό».

Όπως εκτίμησε «το επόμενο στάδιο θα είναι μια σκληρή απάντηση του Ισραήλ με συνέπεια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».

«Σε αυτό το στάδιο δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει εμπλοκή αραβικών χωρών της περιοχής»

Σχετικά με πιθανή εμπλοκή γειτονικών χωρών υποστήριξε «Δεν φαίνεται καταρχάς άλλες αραβικές χώρες της περιοχής να θέλουν άμεσα να εμπλακούν. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει να δημιουργηθούν άλλα αντανακλαστικά στις αραβικές χώρες αν έχουμε μία σκληρή επίθεση του Ισραήλ. Εκεί στόχευε εξάλλου η Χαμάς. Στο να δημιουργήσει τα αντανακλαστικά αυτά. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις αραβικές αντιδράσεις ούτε του – 67, ούτε του -73, ούτε και παλαιότερα.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ ζητά ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός βόρεια της Γουάντι Γάζας να μετεγκατασταθεί στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών. Υπολογίζεται ότι είναι 1,1 εκατ. άνθρωποι, ο μισός περίπου πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας. Ο ΟΗΕ αντέδρασε σημειώνοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί η εντολή. Το Ισραήλ όμως θεωρεί ντροπιαστική την αντίδραση του ΟΗΕ.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος