Κ. Αρβανιτόπουλος στο Πρώτο: Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να αναγκάσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μετακυλήσει την εκδίκαση – Η πολιτική τραγωδία των ΗΠΑ (audio)

«Tο πολιτικό θέμα είναι ότι αυτό που εκτυλίσσεται στην Αμερική είναι μια πολιτική τραγωδία, από έναν άνθρωπο ο οποίος αποπειράθηκε ένα πραξικόπημα και τώρα προαναγγέλλει μια δικτατορία» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που αποκλείει τη συμμετοχή Τραμπ στις προκριματικές εκλογές της συγκεκριμένης πολιτείας.  

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός στα πολιτικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ενώ επισήμανε πως την ίδια ώρα, μια μεγάλη μερίδα των Αμερικανών πολιτών ακολουθεί τον Τραμπ, «παρά τις ρατσιστικές βιτριολικές επιθέσεις του, κατά παντός του επιστητού, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά προαναγγέλλει μια δικτατορία». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι μετά από κάθε άσκηση δίωξης, τα ποσοστά του Τραμπ ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις με τον ίδιο να θεωρεί τον εαυτό του τόσο ισχυρό πολιτικά, ώστε να μην έχει συμμετάσχει σε καμιά προεκλογική αναμέτρηση με τους άλλους υποψηφίους, σε καμία συζήτηση και σε κανένα ντιμπέιτ. Θεωρεί, ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και όλο αυτό το οποίο εκτυλίσσεται με τους υπόλοιπους δεν τον αφορά καθόλου, ενώ τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον, τον δικαιώνουν.

Το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να βγάλει μια τελεσίδικη απόφαση για μια σειρά από θέματα τα οποία έχει ο Τραμπ με τη Δικαιοσύνη, εξήγησε, ο κ. Αρβανιτόπουλος, με πιο σοβαρό, την απόφαση του Κολοράντο. «Ότι επειδή ουσιαστικά ο Τραμπ οργάνωσε ένα πραξικόπημα κατά της αμερικανικής δημοκρατίας, αυτό τον καθιστά μη ικανό να διεκδικήσει την ψήφο των εκλογέων και την προεδρία και είναι βασιζόμενο στην 14η τροπολογία του Συντάγματος» εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, πολλές φορές ψήφισε εναντίον του Τραμπ, επικυρώνοντας τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων, όλων των επιπέδων που είχαν προηγηθεί. Δηλαδή, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφασή του.

Ωστόσο, επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος, αυτό το οποίο κάνει ο Τραμπ ουσιαστικά, είναι να προσπαθήσει να αναγκάσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μετακυλήσει την εκδίκαση της υπόθεσης και την απόφαση, κοντύτερα ή μετά και από τις αμερικανικές εκλογές. «Ουσιαστικά δηλαδή, οι δικηγόροι του προσπαθούν να κωλυσιεργήσουν και να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο να μετατοπίσει την εκδίκαση της υπόθεσης σε μια ημερομηνία είτε κοντά είτε μετά τις εκλογές. Και όλοι αντιλαμβανόμεθα το γιατί. Και αυτό είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στη δικαιοσύνη που θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε για να δούμε τελικά τι θα γίνει» συμπλήρωσε.

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι, ανέφερε ο  κ. Αρβανιτόπουλος, ένα μεγάλο ερώτημα πλέον το οποίο συζητιέται ευρέως και από αυτούς οι οποίοι είναι συνυποψήφιοι του Τραμπ, αλλά και γενικότερα από τους γνωμηγήτορες και την κοινή γνώμη, το κατά πόσον δηλαδή η απόφαση για την υποψηφιότητα Τραμπ πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια ή από την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού.

«Είναι μια άλλη συζήτηση που έχει αρχίσει. Αλλά βεβαίως εδώ τίθενται μια σειρά από ζητήματα, διότι πολλές από τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Τραμπ και συνακόλουθα οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του, αφορούν όχι μόνο πολιτικά αδικήματα, αλλά αφορούν και μια σειρά από ζητήματα φορολογικού δικαίου. Δηλαδή, ο Τραμπ αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών και το ερώτημα είναι, για να βάλουμε και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, γιατί ένας πολίτης, ακόμα και αν έχει διατελέσει πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να εξαιρεθεί από τις διαδικασίες που θα αντιμετώπιζε ο κάθε πολίτης εάν απαγγέλλονταν τέτοιου είδους κατηγορίες εναντίον του» επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Όσο για τη διεθνή εικόνα της Αμερικής προφανώς επηρεάζετα, τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και επηρεάζουν και τη Δύση. «Σήμερα, είναι πλέον προφανές ότι υπάρχει και ένα contact group από γαλλο-γερμανούς που επεξεργάζονται και σενάρια για το ποια θα είναι η απάντηση της Ευρώπης σε μια ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ, γιατί αυτή θα απειλήσει το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η Γερουσία έσπευσε να νομοθετήσει με έναν τρόπο που δυσχεραίνει μια μονομερή απόφαση του προέδρου, δηλαδή του Τραμπ, αν εκλεγεί, για αποχώρηση της Αμερικής από συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Πούτιν ουσιαστικά και η Ρωσία καθορίζουν την πολιτική τους στο Ουκρανικό με το ένα μάτι στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί ξέρουμε και με αυτά που έχει πει δημόσια ο Τραμπ, ότι σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, η Αμερική δεν θα συνεχίσει αυτήν τη βοήθεια απέναντι στην Ουκρανία. Το ίδιο φυσικά γίνεται και στη Μέση Ανατολή. Παρά τη σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου και το Ισραήλ τουλάχιστον να σταματήσουν αυτούς τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και να επιτρέψουν την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ντόμινο, γιατί μια εξωτερική πολιτική με τον Τραμπ, τη ζήσαμε την τετραετία της προεδρίας του είναι μια εντελώς διαφορετική εξωτερική πολιτική, απομονωτική, συναλλακτική, που δεν βασίζεται σε αρχές και αξίες και ούτω καθεξής. Συνεπώς, νομίζω ότι όλοι παρατηρούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση και νομίζω αυτό που θα συμβεί στην Αμερική θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον της Δύσης» είπε ο  κ.  Αρβανιτόπουλος καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος