Κ. Αντωνόπουλος στο Πρώτο: Η Χαμάς άσκησε βία και έδωσε το δικαίωμα στο Ισραήλ να αναλάβει αμυντική δράση (audio)

Για την εξελισσόμενη κρίση στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, μίλησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Πυρήνας, αφετηρία του δικαίου είναι η απαγόρευση χρήσης ή απειλής χρήσης βίας με δύο εξαιρέσεις σε νόμιμη προσφυγή ένοπλης βίας: την υιοθέτηση/εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως κύρωση για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η άσκηση ατομικής, μεμονωμένης ή συλλογικής νόμιμης άμυνα από κράτος ή ομάδα κρατών απέναντι σε ένοπλη επίθεση κράτους ή κρατικής οντότητας  

Στις 7 Οκτωβρίου δέχτηκε ένοπλη επίθεση το κράτος του Ισραήλ, αλλά όχι από κράτος ή κρατική οντότητα. 

Η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας έχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ εκπροσωπείται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι έδαφος που δεν έχει συνέχεια, παρεμβάλλεται το Ισραήλ ανάμεσα σε παλαιστινιακά εδάφη. Από το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας κυβερνητική εξουσία ασκεί η ΧΑΜΑΣ. Ασκεί τη de facto κυβερνητική εξουσία. Άσκησε βία και έδωσε το δικαίωμα στο Ισραήλ να αναλάβει αμυντική δράση. 

Η Χαμάς διέσχισε τη Γραμμή Ανακωχής ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αποκρούσει, να αυτοαμυνθεί απέναντι σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιώντας βία. 

Τόσο ο επιτιθέμενος όσο και ο αμυνόμενος διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση κι εδώ εμπίπτουμε στο Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων.  

Κάθε στρατιωτική επιχείρηση, κάθε ένοπλη σύρραξη διεξάγεται με κανόνες. Από τους πιο σημαντικούς είναι ότι οι άμαχοι, τα πολιτικά αντικείμενα, τα σχολεία, οι τόποι λατρείας, οι άμαχοι, τα νοσοκομεία δεν αποτελούν στόχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ανεξέλεγκτα.  Βασικές προϋποθέσεις της νόμιμης άμυνας είναι να υπάρξει επίθεση, να υπάρξει αναγκαιότητα της άμυνας : μόνο με χρήση βίας να αντιμετωπίσει την επίθεση και αναλογικότητα : η βία να είναι αναλογική της επίθεσης. 

Η Γάζα βρίσκεται υπό ασφυκτικό έλεγχο άλλου κράτους χωρίς παρουσία στρατού από το 2005. Υπήρχε στρατιωτική κατοχή. Είναι μια άποψη που επικρατεί ότι εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή. 

Ελέγχεται η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός, η είσοδος και η έξοδος από το Ισραήλ. 

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπούν κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Παράγουν Εθιμικό Δίκαιο. Δεν μπορεί να ανατραπεί. 

Το Δίκαιο Ενόπλων Συρράξεων είναι αποδεκτό απ’ όλους. Οι τέσσερις Συμβάσεις της Γενεύης έχουν υπογραφεί απ’ όλα τα κράτη». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος