Η επόμενη μέρα στην Τουρκία: «Ο Τούρκος πολίτης, σε αντίθεση με τον Έλληνα, θέλει το κράτος να λειτουργεί υπέρ του»

Ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has, για το τι αλλάζει στην Τουρκία μετά τον σεισμό

Ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has, μίλησε στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά για την επόμενη μέρα από τον σεισμό στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή νομίζω όλος ο κόσμος είναι σε ένα βαρύ πένθος. Έχουν σοκαριστεί οι Τούρκοι και η τουρκική κοινωνία ευρύτερα. Νομίζω ότι οι πολίτες, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, σκέπτονται τι θα γινόταν στην πόλη αν χτύπαγε ένας σεισμός τόσο μεγάλου μεγεθους, γιατί περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη ένα μεγάλο σεισμό. Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ίδιες παντού».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τουρκία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου»

Αλλά πέρα από αυτό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, νομίζω την άλλη βδομάδα, όταν πια επισήμως θα είμαστε εκτός της περιόδου του επίσημου πένθους, να δουν αν το κράτος πραγματικά έχει ανταποκριθεί σωστά. Γιατί ο Τούρκος πολίτης, σε αντίθεση με τον Έλληνα πολίτη, πάντα θέλει το κράτος να λειτουργεί υπέρ του. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, δεδομένου βεβαίως ότι αυτοί οι δύο σεισμοί είναι τεράστιοι. Το ρήγμα είναι τεράστιο και είδαμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τουρκία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ένα πράγμα που κυκλοφορεί τώρα τελευταία είναι ότι αυτή η περίφημη υπηρεσία AFAD, που είναι σαν την ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, δηλαδή η Προεδρία Καταστροφών και Διαχείριση Επειγόντων Περιστατικών που λένε ότι έχει 25.000 άτομα που αυτή τη στιγμή συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του σεισμού, βλέπει κανείς ότι ο προϋπολογισμό του 2023 έχει 2,3 δισεκατομμύρια λίρες, ένας προϋπολογισμός που έχει μειωθεί από το 2021. Σε αντίθεση ο προϋπολογισμός της προεδρίας της υπηρεσίας για το θρησκευτικές υποθέσεις είναι 35 δισεκατομμύρια, όταν το 2021 ήταν 13 δισεκατομμύρια. Και νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης. Υπάρχει κι ένα ζήτημα και με τις κατασκευές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για τους εργολάβους που έχτισαν τα κτίρια».

Όσο για την κριτική για εκμετάλλευση της τραγωδίας από τον Ερντογάν, ο κ. Τριανταφύλλου απαντά:

«Ξέρετε από τη μία έχει ανοίξει τις πόρτες στον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι και Αρμενία έχει στείλει διασώστες και η Ουκρανία. Μόνο την βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αρνηθεί η Τουρκία προς το παρόν. Από την άλλη, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους των πόλεων που έχουν πληγεί. Πλην των δύο δημάρχων της Αβάνας και της Αντιοχείας που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» λέει και συνεχίζει:

«Νομιζω στο επίπεδο της κοινής γνώμης, σε μια περίοδο που έχει δηλητηριαστεί πάρα πολύ η κοινή γνώμη της Τουρκίας όσον αφορά την Ελλάδα, είναι καλό αυτό που γίνεται έτσι, που έχουν πάει διασώστες εκεί πέρα και σώζουν ζωές και προσπαθούν. Αλλά πριν γίνει o σεισμός, την προηγούμενη μέρα, ο Ερντογάν κατηγορούσε τις μεγάλες χώρες της Δύσης όπως και η κυβέρνησή του επειδή κλείσανε τα προξενεία τους. Δηλαδή το αφήγημά του ότι θέλουμε τώρα τη στήριξη του υπόλοιπου κόσμου και μας βοηθάνε και μπράβο τους, αλλά δεν είναι κάτι που θα έχει διάρκεια πιστεύω, νομίζω δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει κατεύθυνση και πολιτική ο κ. Ερντογάν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος