«Η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν αφορά μόνο τις καταδιώξεις, αφορά και τα στερεότυπα» – Οι Αλ. Καραγιάννη και Γ. Καλλιακμάνης μιλούν για τους Ρομά

Array

Μια ημέρα μετά το θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη στην ΕΡΤ μίλησαν η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των Ρομά από τις Αρχές.

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης στις «Συνδέσεις» θέλοντας να πει ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της άμεσης δράσης, που είναι στην πρώτη γραμμής, είναι συνεχής. Αναφορικά με το τι έφταιξε και ένας αστυνομικός έκανε χρήση του περιστρόφου αφαιρώντας τη ζωή ενός ανήλικου, ο συνδικαλιστής αστυνομικός σχολίασε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνεται ακόμα καλύτερη δουλειά στον τομέα της εκπαίδευσης.

«Η αστυνομία πρέπει να πατάξει το έγκλημα» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης ενώ ερωτηθείς για την συγκεκριμένη υπόθεση όπου υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία και δηλώσεις απάντησε ότι «η κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια», συμπληρώνοντας ότι στο τέλος ότι και να πει ο καθένας η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα κρίνει τι έγινε τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου.

«Η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν αφορά μόνο τις καταδιώξεις, αφορά και τα στερεότυπα» – Οι Αλ. Καραγιάννη και Γ. Καλλιακμάνης μιλούν για τους Ρομά
Συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Υπάρχουν αστυνομικοί που αυθαιρετούν

Απαντώντας στο αν υπάρχει «συστημικός ρατσισμός» έναντι των Ρομά ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν αστυνομικοί που αυθαιρετούν, αν και η υπηρεσία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Μη ξεχνάτε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδρύσει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας που αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά» απάντησε προσθέτοντας ότι οι παραβάτες, εφόσον καταγγελθούν, ελέγχονται πειθαρχικά.

Όσον αφορά τα συχνά συμβάντα αστυνομικής βίας που έχουν γίνει γνωστά, ιδίως μέσω βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες, ο ίδιος τα κατέκρινε λέγοντας ότι έχει υπάρξει περίπτωση που ο ίδιος έχει υποβάλει μήνυση σε αστυνομικούς για ρατσιστικές, προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές.

«Η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν αφορά μόνο τις καταδιώξεις, αφορά και τα στερεότυπα» – Οι Αλ. Καραγιάννη και Γ. Καλλιακμάνης μιλούν για τους Ρομά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κανένας κανόνας δεν τηρήθηκε

«Το πειθαρχικό δίκαιο αστυνομικού προσωπικού δεν προβλέπει καμία ποινή σε σχέση με το ρατσιστικό έγκλήμα δήλωσε στις «Συνδέσεις» η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά. Άποψη με την οποία διαφώνησε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Αυτή τη στιγμή οι πρώτοι οποίοι θα έπρεπε να θίγονται από τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου αστυνομικού είναι όλοι εκείνοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι προσπαθούν με αξιοπρέπεια να κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι οποίοι τιμάνε το εθνόσημο που φοράνε και θα έπρεπε να διαχωρίσουν τη θέση τους από όλη αυτή τη συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι εδώ κανένας κανόνας δεν τηρήθηκε. Μιλάμε για ξεκάθαρη αυθαίρετη συμπεριφορά και αυτό το πράγμα θα πρέπει με ένα τρόπο να αναδειχτεί» ανέφερε η κ. Καραγιάννη.

Σχολιάζοντας τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του 34χρονου κατηγορούμενου η εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπη είπε ότι «πυροβόλησε δύο φορές και οι δύο σφαίρες ήταν αρκετές για να σκοτώσουν ένα ανήλικο παιδί».

Η κ. Καραγιάννη εστίασε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουμε δύο θανάτους νεαρών Ρομά από πυρά αστυνομικών, στο πλαίσιο καταδίωξης: «Έχουμε έναν ανήλικο ο οποίος πεθαίνει από πυρά αστυνομικού με μια σφαίρα στο κεφάλι που τον βρίσκει από πίσω. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να διαφύγει και πυροβολείται στο κεφάλι και είναι επίσης ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα ότι είναι Ρομά, μια και το όχημα το οποίο οδηγεί είναι ένα κλασικό όχημα το οποίο χρησιμοποιούν οι Ρομά».

Η ίδια δήλωσε πως αυτό που «πρέπει να διερευνηθεί είναι αν υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο» προσθέτοντας ότι οι Ρομά έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες να περάσουν κάποια μηνύματα στην κοινότητα ενώ η πλευρά της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας, δεν έχει κάνει ένα βήμα να περάσει ένα σαφές μήνυμα ότι θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα αυθαίρετης αστυνομικής βίας.

«Νιώθουμε λίγο μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Η προσπάθεια για να αποκατασταθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κοινότητα και αστυνομία απαιτεί και η προσπάθεια και των δύο πλευρών», τόνισε η κ. Καραγιάννη. Όπως δήλωσε η ίδια, έχοντας εκπαιδεύσει από το 2018 αστυνομικούς σε ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων ο ρατσισμός «είναι ένα ζήτημα το οποίο προσωπικά με πονάει. Η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν αφορά μόνο τις καταδιώξεις, δεν αφορά μόνο την επιχειρησιακή δράση, αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και την αστυνόμευση στις κοινότητες. Όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία θα πρέπει να καταβληθεί μια μεγαλύτερη προσπάθεια».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος