Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης-Συμπεράσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 14-15 Δεκεμβρίου

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Ενας απολογισμός και μια αξιολόγηση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 14-15/12, το οποία εθεωρείτο πως θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο αλλά κατέληξε σε περιορισμένα αποτελέσματα, γίνεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).

Συμμετέχει ο Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εν λόγω Σύνοδος προβλεπόταν να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά με πλειάδα κρίσιμων θεμάτων, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, η εξέλιξη της υπόλοιπης διεύρυνσης της Ένωσης, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, το μεταναστευτικό, μια κοινή θέση της ΕΕ για τη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς και η αναθεώρηση του πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης-Συμπεράσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 14-15 Δεκεμβρίου

Τελικά κατέληξε μόνον ως προς το πρώτο ζήτημα κι αυτό με ορισμένα κενά, δείχνοντας για ακόμη μια φορά πως η πολιτική και θεσμική ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει δύσκολη υπόθεση. Ο κ. Τσούκαλης εξηγεί τη σημασία της μιας και μόνης απόφασης που ελήφθη για τη διεύρυνση, αλλά κι εκείνων των θεμάτων για τα οποία υπήρξε αναβολή ή διαφωνία, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι. Έχει, πάντως, ενδιαφέρον ότι το τελευταίο έργο του κ. Τσούκαλη χρησιμοποιεί τον τίτλο «Η ενηλικίωση της Ευρώπης» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) και εξηγεί τα πλαίσια κι ελλείμματα μέσα στα οποία κινούνται όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ένωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος