Ι. Δασκαλάκης για Τουρκία: Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει θα συνεχίσει την επεκτατική πολιτική – Προβάδισμα του Ερντογάν

Προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις τουρκικές εκλογές με τους Ιπποκράτη Δασκαλάκη, αντιστράτηγο ε.α. και Γιάννη Μανδαλίδη, ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, να σχολιάζουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας λίγο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας “Konda” δίνει 52,7% στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι 47,3 στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η άλλη, της εταιρείας “Αsal Research” που δίνει 53,4% στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι 46,4% στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου» ανέφερε ο Γιάννης Μανδαλίδης επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις του για να αντιστρέψει το εις βάρος κλίμα του.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισε μία απρόθυμη υποστήριξη από τα φιλοκουρδικά κόμματα, που ανησυχούν για τη συμφωνία που έκανε με τον ακροδεξιό πολιτικό Ουμιτ Οζντάγ. Ωστόσο, μέσα στη συμφωνία αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των καθαιρέσεως των Κούρδων δημάρχων στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK» σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο δρόμο για τις εκλογές της 28ης Μαΐου, στόχος των κουρδικών κομμάτων είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Ερντογάν τα οποία θα στηρίζουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος, με χθεσινές του δηλώσεις, απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι δικτάτορας λέγοντας ότι έχει κερδίσει 15 εκλογές αυτά τα 21 χρόνια.

«Το Σάββατο 27 Μαΐου είναι η επέτειος από το πραξικόπημα του 1960 που οδήγησε στον απαγχονισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Την επόμενη μέρα είναι η επέτειος από τη 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ενδιάμεσα είναι οι εκλογές» ανέφερε εξηγώντας ότι το επιτελείο του Ερντογάν παίζει με αυτό τον συμβολισμό.

«Πριν από δύο Κυριακές ο πρόεδρος Ερντογάν κατόρθωσε, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, να νικήσει. Και τώρα, έχοντας μαζί του και τις δημοσκοπήσεις και το πρώτο ευνοϊκό αποτέλεσμα, μάλλον είναι σχετικά σίγουρη η επικράτησή του» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιπποκράτης Δασκαλάκης.

Θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι τα τυχαία γεγονότα και συγκεκριμένα οι σεισμοί άλλαξαν τελείως την ατζέντα. «Ευτυχώς είχαμε μια ήρεμη άνοιξη. Προβλέπεται αυτό λίγο να συνεχιστεί και το καλοκαίρι για ευνόητους λόγους και για να σχηματιστεί και η κυβέρνηση της Τουρκίας να πατήσει στα πόδια της και διότι θέλουν και οι δύο πλευρές το καλοκαίρι να εισπράξουν χρήματα από τον τουρισμό».

Ο στρατιωτικός αναλυτής εκτίμησε ότι «τα προβλήματα είναι μπροστά μας και θα έχουν διάρκεια» υποστηρίζοντας ότι «ο ανταγωνισμός με την Τουρκία θα συνεχιστεί».

Και όπως είπε, οποιοσδήποτε Τούρκος πολιτικός εκλεγεί θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική την οποία αγκαλιάζουν όλες οι τουρκικές ελίτ, αλλά αποδέχεται και ο κόσμος.

Σχολιάζοντας την άνοδο του εθνικισμού στην Τουρκία επισήμανε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την αναθεωρητική επεκτατική πολιτική που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονες και, δυστυχώς, θα εστιάσει πάνω στην Ελλάδα». Τακτική, που όπως τόνισε, θα συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι παρά το σενάριο ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι γείτονες έχουν τη δυνατότητα να πεινάσει περισσότερο ο ήδη ταλαιπωρημένος λαός και να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, και την επεκτατική τους προσπάθεια. Και δυστυχώς οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Οι Τούρκοι αποδέχονται το όραμα της μεγάλης Τουρκίας

Μιλώντας για την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Τουρκία ο κ. Μανδαλίδης εξήγησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, πιστεύοντας ότι δίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία και αυτό θα μπορέσει να καλύψει τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις ή την αρνητική πορεία των δεικτών.

Αναφορικά με το γιατί οι Τούρκοι αγνόησαν στην κάλπη του πρώτου γύρου των εκλογών τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι φαίνεται ότι αποδέχονται το όραμα της μεγάλης Τουρκίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θέλουν να ξαναζήσουν. «Αισθάνονται μια σιγουριά με αυτόν τον πρόεδρο που είκοσι χρόνια κατόρθωσε να τους αλλάξει το βιοτικό επίπεδο. Του συγχωρούν τη μεγαλομανία του και πιθανές καταχρήσεις. Ακόμη φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει και τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε ο σεισμός και για τα οποία ευθύνονταν οι διάφορες κυβερνήσεις», σημείωσε.

«Ο Ερντογάν δημιούργησε μια μεσαία τάξη από ανθρώπους οι οποίοι ήταν στην αφάνεια στο προηγούμενο κεμαλικό καθεστώς. Αυτοί τώρα φοβούνται ότι αν υπάρξει επιστροφή του κεμαλισμού θα βρεθούν και πάλι στην αφάνεια», πρόσθεσε από την πλευρά ο ο κ. Mανδαλίδης τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών παρά τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος