Ι. Αφεντούλη στο Πρώτο: Εκκωφαντικό αναμένεται το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν (audio)

Τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, συζήτησαν η Ινώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Ερωτηθείσα αν το Ιράν μπορεί να αναμετρηθεί ευθέως με το παντοδύναμο στρατιωτικά Ισραήλ, η κ. Αφεντούλη εξέφρασε την εκτίμηση πως όχι και ως εκ τούτου, από πλευράς του Ιράν φαίνεται μια εγκράτεια.

«Βεβαίως, έριξαν όλους αυτούς τους πυραύλους και τα drones αλλά το έκαναν με έναν τρόπο που να μην επιφέρουν ουσιαστικά πλήγματα στο Ισραήλ. Αυτό είναι καθαρό» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αφεντούλη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε» επισήμανε, διότι υπάρχει και η ισραηλινή πλευρά. Το Ισραήλ έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ, σημείωσε και επισήμανε πως μια μακροχρόνια επιδίωξή του είναι να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν εάν αυτό έχει ολοκληρωθεί αλλά ακόμη κι αν βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του και τώρα του δίνεται μια ευκαιρία. «Βεβαίως, βλέπω ότι όλες οι δυνάμεις και των G7, αλλά και άλλες χώρες που μπορεί να έχουν επιρροή, προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την κλιμάκωση, η οποία θα είχε εφιαλτικές συνέπειες για την περιοχή αλλά και ευρύτερα» συμπλήρωσε η κ. Αφεντούλη.

«Επομένως, εάν υποθέταμε ότι θα γινόταν ένα χτύπημα από πλευράς Ισραηλινών και πάλι, θα μπορούσα να υποθέσω ότι δεν θα γινόταν έτσι, ώστε να ανοίξει επίσημα ένας πόλεμος, δηλαδή να οδηγήσει σε κήρυξη πολέμου, διότι κανείς δεν το θέλει αυτό. Και νομίζω ότι ο Νετανιάχου και οι σκληροί που έχει στην κυβέρνησή του, η πιο ακραία κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ στο Ισραήλ, δεν είναι άτρωτοι ούτε μπορεί να είναι τελείως ανεπηρέαστοι από το τι συμβαίνει γύρω τους και τι τους λένε ότι οι υπόλοιποι. Θα κάνουν όμως κάτι. Εγώ είμαι σίγουρη ότι θα κάνουν κάτι με τρόπο ώστε να δείξουν ότι το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει» ανέφερε η κ. Αφεντούλη.

Στο παρελθόν, οι Ισραηλινοί έχουν κάνει χτυπήματα στο Ιράν, έμμεσα, δηλαδή με ειδικές δυνάμεις που είχαν στόχο το πυρηνικό οπλοστάσιο, ανέφερε η κ. Αφεντούλη, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι τώρα θα γίνει ένα που θα είναι πιο εκκωφαντικό.

«Δεν ξέρω αν θα γίνει στο ιρανικό έδαφος και επίσης για να πάμε και στην άλλη πλευρά, δηλαδή εδώ δεν έχουμε δύο αναμάρτητους, έχουμε δύο κράτη τα οποία και τα δύο επιδιώκουν την εξαφάνιση το ένα του άλλου. Οι Ιρανοί δεν θα σταματήσουν να επιτίθενται στο Ισραήλ είτε άμεσα είτε έμμεσα. Επομένως, εάν υποθετικά καθόμασταν στο χθεσινό τραπέζι του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, θα λέγαμε ότι τώρα μας δίνεται μία ευκαιρία να επιφέρουμε ένα καθοριστικό πλήγμα. Θα το κάνουμε ή θα ακούσουμε τις περιστερές, Μπάιντεν και λοιπά και θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Υπάρχει, παρότι εμάς μας ξενίζει αυτή η λογική, ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο, αυτή υπάρχει. Δηλαδή πρέπει εγώ να επιτεθώ πρώτος, πριν ο αντίπαλος μου επιφέρει μια ζημιά που δεν θα μπορώ να επανορθώσω» προσέθεσε η κ. Αφεντούλη.

Ως προς την εξέλιξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, σύμφωνα με την κ. Αφεντούλη, οπωσδήποτε επηρεάζεται, διότι τρόπον τινά, η Χαμάς στηρίζεται στο Ιράν, η εμπλοκή του οποίου θα κάνει τη Χαμάς να «τρίβει τα χέρια της, διότι πλέον δεν είναι μόνη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος