Γ. Χαρίτος, ερευνητής: Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκαταστάσεις των «Φρουρών της επανάστασης» στη Συρία – Τρεις οι ύποπτοι για τη ρουκέτα στην Αίγυπτο

«Σήμερα λοιπόν ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που είναι στη Συρία έχουν βάλλει κατά βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ανατολική Συρία. Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ένοπλες δυνάμεις που υπάγονται στο ιρανικό κράτος και που ο σκοπός της ύπαρξής του, σύμφωνα με το συνταγματικό και το ιδεολογικό πλαίσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είναι η προστασία των σιιτών εκτός Ιράν» σημείωσε σχετικά με το περιστατικό ο Γαβριήλ Χαρίτος,ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής του Μπεν Γκουριόν, μιλώντας στη ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και τόνισε πως «αυτό το γνωρίζουμε από τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την εξέλιξη και διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σχετίζεται με τον πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και έχει μεγάλη σημασία αυτό να το λέει η Αμερική, επειδή μετά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είναι η πρώτη φορά που έχουμε στο σκηνικό των εξελίξεων μια αντεπίθεση αμερικανική γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί επιθέσεις προς τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι στη Συρία, όχι από τους φρουρούς της Επανάστασης, αλλά από πολιτοφύλακες φιλοιρανούς που υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού και που υπάρχουν στη συριακή επικράτεια, ύστερα από συνεννόηση με τη Δαμασκό, ύστερα από πρόσκληση. Οι Αμερικανοί επιλέγουν να μην απαντήσουν στους πολιτοφύλακες, που δεν είναι Ιράν κράτος, επιλέγουν να αντεπιτεθούν στους Φρουρούς της Επανάστασης που είναι ιρανικό κράτος και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε σύνδεση με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν στον ΟΗΕ, που είχε πει ότι εάν θα συνεχιστεί η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, τότε το Ιράν θα αναλάβει δράση.

Ερωτηθείς αν θα γίνει τελικά μαζική χερσαία επίθεση από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε πως «η χερσαία επιχείρηση θα γίνει και δεν άρχισε χθες, όπως μεταδόθηκε από πολλά δελτία. Ήταν η έκτη, η έβδομη επιχείρηση της μορφής εκείνης και έγινε και σήμερα τις πρωινές ώρες. Όλοι οι αξιωματούχοι και της κυβέρνησης και του στρατού επιμένουν ότι η χερσαία θα γίνει αλλά σε χρόνο και σε τρόπο που θα επιλεγεί από το μικρό ΚΥΣΕΑ, ύστερα από έγκριση του μεγάλου ΚΥΣΕΑ. Δηλαδή το μικρό ΚΥΣΕΑ είναι ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας και ο Μπένι Γκάντς και μετά είναι το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο, το μεγάλο ΚΥΣΕΑ που αποφασίζει για θέματα ασφάλειας και άμυνας. Η χερσαία είναι στο σχέδιο, μέχρι να γίνει όμως αυτό, απ ότι φαίνεται ο Νετανιάχου έχει υιοθετήσει τις συμβουλές των Αμερικανών που λένε «μην κάνετε τα ίδια λάθη που είχαμε κάνει εμείς στο Ιράκ όταν θέλαμε να πολεμήσουμε τον ISIS. Να κουρέψετε το τοπίο με βομβαρδισμούς και έτσι η χερσαία μαζική επιχείρηση αν γίνει να γίνει σε καλύτερες συνθήκες ασφαλείας και για τους αιχμαλώτους και για τους στρατιωτικούς και από ότι φαίνεται αυτή είναι η τακτική που ακολουθείται.

Αναφορικά με τη ρουκέτα στην Αίγυπτο σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος έχει εκτοξεύσει τη ρουκέτα στην αιγυπτιακή κωμόπολη που βρίσκεται ούτε τρία χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα με το Ισραήλ. Υπάρχουν τρεις ύποπτοι. Η μία είναι η Χαμάς που είχε χθες εκτοξεύσει μία ρουκέτα που είχε φτάσει έως το Εϊλάτ, δηλαδή την πόλη που είναι σχεδόν απέναντι από την Τάμπα. Η δεύτερη πιθανότητα είναι οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, που έχουν και εκείνοι τη δυνατότητα εκτόξευσης και να φτάσει η ρουκέτα τους έως εκεί. Η τρίτη πιθανότητα, που είναι ίσως και πιο ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να τη διερευνήσουμε και μου κάνει εντύπωση ότι η ανακοίνωση που έχει βγει από την Αίγυπτο δεν δίνει πιο πολλές λεπτομέρειες είναι οι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που δρουν εδώ και δεκαετίες στην χερσόνησο του Σινά και βρίσκονται σε συνεχή αναμέτρηση με τον αιγυπτιακό στρατό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος