Γ. Βασιλοκωνσταντάκης: To Iράν θέλει σταθεροποίηση στην περιοχή γιατί φοβάται για την αυτοτέλειά του

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μίλησε στην εκπομπή του Ertnews, «Ρrime» ο Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, Πρέσβης επί τιμή, έχοντας διατελέσει Πρέσβης στην Αίγυπτο, ενώ έχει ζήσει από κοντά την προηγούμενη Ιντιφάντα και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή.

Όπως δήλωσε: «Σε πρώτη ανάγνωση, η διπλωματία, αυτό που βλέπουμε μετράει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό.
Πίσω από αυτό που βλέπουμε βεβαίως υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση, η οποία αν δεν γίνει προσεκτικά, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ξεκινήσω λέγοντας κάτι το οποίο μπορεί να ακουστεί κάπως παράξενα και αυτό είναι το γεγονός ότι, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, το Ιράν ουσιαστικά επιδιώκει μια σταθεροποίηση στην περιοχή, καθώς το ίδιο είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο περιφερειακές ζώνες αστάθειας, σε δύο περιφερειακές ζώνες τεράστιας σημασίας στην κορυφή της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής, αν συνυπολογίσουμε και την Τουρκία, με αποτέλεσμα, συναρμολογώντας τις τρεις αυτές ζώνες, να δρα με τέτοιο τρόπο που να θεωρεί ότι εξασφαλίζει τη σταθερότητα για τον εαυτό του. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα λέω χωρίς καμία φιλοϊρανική διάθεση, αλλά μόνο αν θέλετε με τη διάγνωση της κατάστασης.


Το αποτέλεσμα ήταν ότι με την έκρηξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ως γνωστόν χρηματοδοτείται, έχει μια ενίσχυση ισχυρή από το Ιράν, κινητοποιήθηκαν αν θέλετε, δυνάμεις και καταστάσεις με την απουσία, αν θέλετε, της Δύσης, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν αποσυρθεί και με τη διστακτικότητα των υπόλοιπων δυτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα το Ιράν να αισθανθεί ακόμα περισσότερο έναν κίνδυνο τον οποίο θέλει να αποτρέψει με το δικό του τρόπο».


Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Ο καταλύτης ήταν ασφαλώς η έκρηξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και αυτό έδωσε την αφορμή στο Ιράν να αισθανθεί ότι είμαστε μπροστά σε μια αποσταθεροποίηση προϊούσα, καθώς οι υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις δε φαίνονται διατεθειμένες ούτε να σταματήσουν το Ισραήλ, στην εν πάσει περιπτώσει, την προσπάθειά του να διαγράψει από το χάρτη τη Χαμάς και από την άλλη πλευρά το ίδιο το Ιράν δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί στο Ισραήλ ευθέως.


Έχει μια σειρά από αν θέλετε, εκπροσώπους εντός εισαγωγικών, τους οποίους κινητοποιεί.
Αυτοί είναι οι Χούτι, αυτοί είναι η Χεζμπολάχ, η Χαμάς βεβαίως σε μεγάλο βαθμό, αν και έχει και μια αυτονομημένη διάσταση το όλο πράγμα και κτυπώντας με τον τρόπο αυτό, κατά κάποιο τρόπο οριοθετεί τις περιοχές εκείνες που θεωρεί ότι είναι υποκείμενες σε μια προσεχή αποσταθεροποίηση.

Δεν θα το πετύχει με την αποσταθεροποίηση. Θα το πετύχει με τη διεκδίκηση ασφαλώς και σε δεύτερο πλάνο. Υπάρχει αυτή η διάσταση τώρα που εν πάσει περιπτώσει όλα γυρίζουν στο τραπέζι, θεωρεί ότι πρέπει, περιφρουρώντας τη δικιά του αυτοτέλεια, την περιφερειακή, να την ενισχύσει κατά κάποιο τρόπο όσο γίνεται περισσότερο, με δεδομένο το ανακάτεμα το οποίο φαίνεται να συμβαίνει στην περιοχή».


Ακολούθως ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης σχολίασε ότι: «Η απόσυρση της Δύσης από την περιοχή είναι σχεδόν συστημική. Συνέβη ουσιαστικά όταν η Αμερική μετά το 2018 έγινε αυτάρκης ενεργειακά, με αποτέλεσμα να θελήσει η ίδια να αναλάβει έναν ρόλο τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια είχε απωλέσει. Κατά συνέπεια, υπήρξε μια αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία αυτομάτως προσέγγισε τη Ρωσία όχι τόσο αν θέλετε, σαν πολιτικό σύμμαχο, αλλά περισσότερο σαν ενεργειακό σύμμαχο.


Ήδη λοιπόν έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση εκεί, τη στιγμή που το Ιράν είναι περιορισμένο λόγω των κυρώσεων ως προς τις εξαγωγές του, τη στιγμή κατά το οποίο κατά την οποία το Ιράκ αντιμετωπίζει προβλήματα από τις επανασυνιστώμενες μιλίτσιες που αρχίζουν πλέον να το ταλαιπωρούν, όπως και παλαιότερα και κερασάκι στην τούρτα, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, η απροκάλυπτη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, που αναμενόμενο ήταν ότι θα προξενήσει εν πάσει περιπτώσει αυτή την αναστάτωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, δεν φαίνονται προς το παρόν, το τονίζω αυτό, διατεθειμένες να παρέμβουν δι’ άλλων τρόπων πέραν της διπλωματίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει.

Υπάρχει μια αναταραχή η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται ανεξέλεγκτη, η οποία έχει πιθανότητες να κλιμακωθεί.
Εγώ ευελπιστώ προσωπικά, επειδή έχει ξανασυμβεί ιστορικά, ότι δεν θα φτάσουμε σε ανάφλεξη της περιοχής, αλλά η διπλωματία έχοντας τον πρώτο λόγο.
Και είναι καλό σημάδι αυτό που έγινε λίγη ώρα πριν, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, του Ιράν και του Πακιστάν, θα δώσει χώρο σε μια συνεννόηση η οποία θα επιτρέψει τα μηνύματα αυτά που συζητήσαμε ότι πρέπει να περάσουν σε όλες τις πλευρές, να περάσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος