Προσφυγική τραγωδία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο – Στους 23 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Array

Συνεχίζονται υπό αντίξοες συνθήκες και σήμερα οι αγωνιώδεις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των αγνοουμένων από τα δύο ναυάγια στα νερά του Αιγαίου, τα οποία σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στοίχισαν τη ζωή, μέχρι στιγμής σε 18 άτομα στη Λέσβο και σε 5 άτομα στα Κύθηρα. Δυνάμεις του λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στη θάλασσα ή σε κάποιο απόμερο σημείο, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Δήμητρα Λαχουρή, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου οδηγήθηκαν οι 28 Σομαλοί που  εντοπίστηκαν τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 18 άτομα (16 γυναίκες και δύο άνδρες, εκ των οποίων ένα αγόρι).

Όπως μετέδωσε, λόγω της ευαλωτότητάς τους εξαιτίας του ναυαγίου, οι διασωθέντες θα χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες. Από τα 40 άτομα που ήταν μέσα στην βάρκα μόνο οι 10 είχαν σωσίβιο ενώ άλλοι έξι είχαν σαμπρέλες.

Προσφυγική τραγωδία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο – Στους 23 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Και το πρωί της Παρασκευής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για την ανεύρεση τεσσάρων αγνοουμένων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μετανάστες πλήρωσαν στους Τούρκους διακινητές από 400 – 600 ευρώ για ένα ταξίδι νυχτερινό, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και δίχως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Για «προσχεδιασμένο έγκλημα» κάνουν λόγο οι διασωθέντες στην ΕΡΤ.

Aγωνία για τους αγνοούμενους στα Κύθηρα

Όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες στα Κύθηρα, όπου για δεύτερη ημέρα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Πέντε σοροί μεταναστών παραμένουν στη θάλασσα, 80 έχουν διασωθεί ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον δέκα.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης στο ιστιοφόρο επέβαιναν ίσως και περισσότεροι από 95 μετανάστες. Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε σχολικό χώρο ενώ στο νησί έχουν σπεύσει και συγγενείς τους. Η κατάσταση είναι δραματική με τα θύματα να είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Η τραγωδία σημειώθηκε κοντά στο λιμάνι Διακόφτι, όταν ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν στοιβαγμένοι περίπου 95 μετανάστες, οι περισσότεροι άνδρες και χωρίς σωσίβια, μετά από πρόσκρουση σε βράχια, καταστράφηκε ολοσχερώς και βούλιαξε με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή. Άλλοι κρέμονταν στα βράχια ενώ πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, σχηματίζαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να τους τραβήξουν με σχοινιά.

Για τις έρευνες διάσωσης σε Λέσβο και Κύθηρα μίλησε στις «Συνδέσεις» και ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Δείτε επίσης:

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή, Αλέξανδρος Καλαφάτης | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος