Για την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό στην Τουρκία και την περιώνυμη «διπλωματία των σεισμών» μίλησαν στην ΕΡΤ οι Γιώργος Καμπάς επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και ο Αφεντούλης Λαγγίδης, δρ. Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι η όποια ανακωχή μεταξύ των δύο χωρών θα είναι προσωρινή.
«Ο σεισμός, πάνω και πρώτα από όλα έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Όλες οι ημέρες τα μάτια μας, δακρυσμένα, ήταν εκεί βλέποντας την ανθρώπινη δυστυχία. Από κει και μετά όμως, αν το αναλύσουμε γεωπολιτικά, θα δούμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το έχουμε ξαναζήσει το 1999 που πάλι με τη “διπλωματία των σεισμών”, που έγιναν τα ίδια και μπορεί και περισσότερα. Βλέπουμε ότι δεν φτάσαμε εκεί που έπρεπε να φτάσουμε και βλέπετε τι τραβήξαμε το 2012 και το ’21» δήλωσε ο κ. Καμπάς.
Και όπως τόνισε στις «Συνδέσεις» είναι ό,τι «πράγματι αναμένουμε μια προσωρινή ανακωχή η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγό του ΓΕΣ, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκίαμε τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και την οικονομική καταστροφή που συνεπάγεται οδηγεί την Άγκυρα στο να αναζητήσει κεφάλαιο για την ανοικοδόμηση.
«Βλέπουμε μια Τουρκία, η οποία θα έχει μια μεγάλη εξάρτηση, οικονομική αλλά και πολιτική από τη Δύση πάλι σίγουρα θα στραφεί προς τα εκεί, έτσι ώστε να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται. Εκτιμούν ότι χρειάζονται περί τα 84 δισεκατομμύρια για να ξαναφτιάξουν την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Λεφτά που δεν μπορεί να τα βρει από πουθενά», σημείωσε.
Θα πρέπει να ξαναφτιαχτούν οι εκλογικοί κατάλογοι
Αναλύοντας τι σημαίνει η στροφή του Ερντογάhttps://www.ertnews.gr/tag/tagip-erntogan/ν προς τη Δύση και τα κεφάλαια στήριξης που θα αναζητήσει εκεί ο κ. Καμπάς σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι «θα γίνει μια αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας γυρνώντας προς τη Δύση. «Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την ξαναπάρουν στους κόλπους της την Τουρκία γιατί την έχουν ανάγκη. Το ξέρουμε αυτό και αυτό πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί είναι ένα “καλό οικόπεδο γεωπολιτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι είναι κάποια γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην εξωτερική μας πολιτική επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζονται επικοινωνιακά τρικ. Χρειάζεται μια σοβαρή προσέγγιση, έτσι ώστε όχι να κερδίσουμε από αυτή την κατάσταση, αλλά να μη χάσουμε τα κεκτημένα των τελευταίων περιόδων».
Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα σκεπτικός σε ένα τέτοιο γεγονός λέγοντας ότι χρειάζεται προσοχή. Για την αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ που έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια μίλησε στην ΕΡΤ και ο Αφεντούλης Λαγγίδης τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά έχει επέλθει μια αλλαγή στις σχέσεις της Ελλάδος με τους δυτικούς συμμάχους.
«Ασχέτως του γεγονότος εάν η Τουρκία επαναπροσεγγίσει τη Δύση και βεβαίως οι ΗΠΑ αγκαλιάσουν ξανά με τόση θέρμη την πάλαι ποτέ πιστή σύμμαχο υπάρχει και μια οικονομική παράμετρος η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο καθηγητής Διεθνώς Σχέσεων.
Η Δύση δεν μπορεί να βοηθήσει στο βαθμό του παρελθόντος
Σύμφωνα με τον κ. Λαγγίδη οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα κληθούν να αναλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής αρωγής και η Δύση, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Ουκρανία έχουμε περίπου παρόμοια οικονομική κατάσταση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βοηθήσει στο βαθμό του παρελθόντος.
Και όπως τόνισε θα πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να παραμείνει επιφυλακτική. Αναφερόμενος στην ημερομηνία των τουρκικών εκλογών επισήμανε ότι η μετάθεσή τους είναι αναγκαία για να φτιαχτούν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι μετά το χαμό τόσων ανθρώπων.
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει μια ευκαιρία μπροστά του. Αν δει ότι δεν πηγαίνει καλά (δημοσκοπικά), να πάει προς τα πίσω τις εκλογές. Εάν όμως πηγαίνει καλά, μπορεί και να πάει στις εκλογές στις 14 Μαΐου».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος