Βρισκόμαστε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο ρητορικής έντασης με την Τουρκία – Τι λένε στην ΕΡΤ Σ. Φενέκος – Σ. Σέρμπος (video)

Array

«Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να δώσει μια πολιτική λύση. Γιατί στη Λιβύη αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πρωθυπουργούς και πάμε σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Ήδη υπάρχουν συγκρούσεις. Υπό το πρόσχημα αυτό προσπάθησε να προσεταιριστεί και τους δύο πρωθυπουργούς», επισήμανε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει μια κατ αρχήν συμφωνία ώστε να διαθέσει τα ερευνητικά πλοία τα τουρκικά στην ΑΟΖ της Λιβύης. Και αν θα το κάνει, πιστεύω θα το κάνουμε με προσεκτικά βήματα, ξεκινώντας από τη μη αμφισβητούμενη περιοχή της λιβυκής ΑΟΖ και να πάρει τα δικαιώματα και σιγά – σιγά στο μέλλον θα δούμε πώς θα επεκταθεί» πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα και είμαι σίγουρος ότι το θέμα αυτό μπορεί και να το συζήτησε και με την αμερικανική πλευρά. Διότι η επίσκεψη του Σάλιβαν και η αλλαγή της ρητορικής πριν από τη Σύνοδο της Πράγας, όπου μιλάει πλέον η Τουρκία για συνεργασία και συνομιλία και διπλωματικές λύσεις, είναι η κλασική τουρκική συμπεριφορά πριν από μεγάλες συσκέψεις, όπου εμφανίζεται διαλλακτική».

«Βρισκόμαστε σε κατ’ αρχήν ιστορικό υψηλό επίπεδο ρητορικής έντασης. Δηλαδή έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την κρίση των Ιμίων και η ανησυχία μας αφορά και σε όλο το αφήγημα που “τρέχει” εντός της Τουρκίας. Άρα για να προετοιμαστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποτρέψεις ένα τέτοιο σενάριο κλιμάκωσης, θα πρέπει να είσαι απολύτως έτοιμος και επιχειρησιακά», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Πλέον διαπιστώνουμε αυξημένη ανησυχία – να υπάρχει ένας μεγαλύτερος βαθμός ανθεκτικότητας. Διότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων έχουν και μια διάσταση, ψυχολογικού αντίκτυπου», τόνισε.

«Νομίζω όμως εδώ έχουμε κάνει αρκετά αρκετά βήματα. Κατ’ αρχήν πρέπει να έχουμε πολύ ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Σάλιβαν. Ο ίδιος, για όσους γνωρίζουν την αμερικανική ανθρωπογεωγραφία, είναι αυτό που λέμε η “στρατηγική αριθμομηχανή” του προέδρου Μπάιντεν. Και είναι θετικό ότι σήμερα το πρωί έχουν φτάσει τα σχετικά μηνύματα τόσο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όσο και προς το Πεντάγωνο. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται οι Αμερικανοί για μια κατάσταση -κατ’ αρχήν μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία- όπου η Ελλάδα θα πιεστεί, η Ελλάδα θα νιώσει άβολα. Και νομίζω δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στην επίσημη δήλωσή του -όσο μπορούν να ειπωθούν αυτά- μιλάει να πέσουν οι τόνοι» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος