Ευρωεκλογές: Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων και η ερμηνεία τους – Ο Ζ. Ζούπης εξηγεί την «γκρίζα ζώνη»

Σύνοψη
  • Στη νέα εκτίμηση ψήφου, επιβεβαιώνεται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με 33% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «να αγκαλιάζει» τη δεύτερη θέση με 14% ως 17,3% και το ΠΑΣΟΚ να χάνει στο ίδιο διάστημα δυόμισι με τρεις μονάδες
  • Ο ένας στους πέντε δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να απέχει», είπε ο κ. Ζούπης επαναλαμβάνοντας ότι ο όγκος δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις κι αυτό δημιουργεί «ρευστότητα»

 Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης έδωσε νέα εκτίμηση ψήφου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews επιβεβαιώνοντας την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με 33% ενώ , όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αγκαλιάζει τη δεύτερη θέση με 14% ως 17,3% και το ΠΑΣΟΚ να χάνει στο ίδιο διάστημα δυόμισι με τρεις μονάδες. Το σενάριο να μοιραστούν οι ευρωέδρες και να αποκτήσουν δικαίωμα ως και 10 κόμματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί, τόνισε ο αναλυτής. Επισημαίνει επίσης ότι εντοπίζεται γκρίζα ζώνη της τάξης του 18% που σημαίνει το άθροισμα από άκυρο λευκό, αποχή και όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι( 12%).

Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με κεντρική τιμή το 12,1%, το οποίο σημαίνει από 10,8 μέχρι 13,5, στην τέταρτη θέση με μία διαφορά 1,5% από το ΚΚΕ βρίσκεται η Ελληνική Λύση (9,95).

Η διαφορά είναι 1, 0%. και στατιστικά «παίζουν», ενώ ένα σχετικό προβάδισμα έχουν η Ελληνική νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Αλλά με βάση την εκτίμηση και το εύρος τιμών, υπάρχουν πέντε κόμματα τα οποία παίζουν λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 3%. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη, «σημαίνει ότι από 6 ως 10 κόμματα ενδέχεται να μοιραστούν τις ευρωέδρες.

«Υπάρχει έναδύσκολο πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να το λύσουμε»


Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να καταγράψουν το μέγεθος της αποχής, γιατί οι περισσότεροι που απέχουν συστηματικά δεν συμμετέχουν ούτε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τόνισε ο αναλυτής παραθέτοντας τι προκύπτει με πλάγια ερωτήματα όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Ο ένας στους τρεις απάντησε ότι ενδιαφέρεται λίγο ή και καθόλου για τις ευρωεκλογές και ο ένας στους πέντε δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να απέχει», είπε ο κ. Ζούπης επαναλαμβάνοντας ότι ο όγκος δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις κι αυτό δημιουργεί «ρευστότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει καλά στη δεύτερη θέση γιατί έχει σταθερή αύξηση»


Έχει 3,5 % περίπου διαφορά και τάση συνεχούς αύξησης μετά το συνέδριό του.
Η τάση δείχνει να εισπράττει, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο διάστημα έχανε δυόμισι με τρεις μονάδες.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στο 61%. – 62% «μικρή, αν κι αυτό είναι σχετικό για ένα κόμμα που είχε υποστεί και διπλή διάσπαση», είπε ο πολιτικός αναλυτής. συμπληρώνοντας:

«Το υπόλοιπο που καλύπτει για να εμφανιστεί στο 15,5. μέση τιμή είναι ψηφοφόροι από διάφορους χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 3 με 3 5% των ψηφοφόρων ενώ εισπράττει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει, αυτούς που λέμε ότι έχουν αντισυστημικά αλλά και νεανικά χαρακτηριστικά».

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος