Ευ. Βενέτης: Η εντεινόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ήδη από την ίδρυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την δεκαετία του 1990 χρονολογείται η επιρροή της Ρωσίας στην χώρα των Βαλκανίων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1992-1995), η Ρωσία υποστήριξε τους Σερβοβόσνιους, οι οποίοι πολεμούσαν εναντίον των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και των Κροατών. Η Ρωσία παρείχε στους Σερβοβόσνιους όπλα, εκπαίδευση και πολιτική υποστήριξη ως αντίβαρο στην συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία στην χώρα.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Ευ. Βενέτης: Η εντεινόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Βοσνία-ΕρζεγοβίνηΜετά τον πόλεμο, η Ρωσία συνέχισε να υποστηρίζει πολιτικά τους Σερβοβόσνιους. Άσκησε βέτο σε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επέβαλλαν κυρώσεις στους Σερβοβόσνιους, επειδή δεν συνεργάστηκαν με τις Συμφωνίες του Ντέιτον. Η Ρωσία έχει επίσης υποστηρίξει τους Σερβοβόσνιους στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν ένα επίπεδο αυτονομίας εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία αύξησε επίσης την οικονομική της επιρροή στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Μόσχα έχει επενδύσει στον ενεργειακό τομέα, λ.χ. στην κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Δημοκρατία Σέρπσκα, το μέρος της βοσνιακής επικράτειας που κυριαρχείται από Σέρβους της Βοσνίας. Η Ρωσία έχει επίσης υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη για οικονομική συνεργασία, σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει επίσης επεκτείνει την επιρροή της στην βαλκανική χώρα με πολιτιστικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίας. Η ρωσική κυβέρνηση παρέχει χρηματοδότηση για την κατασκευή ορθόδοξων εκκλησιών και πολιτιστικών κέντρων. Επιπλέον, τα ρωσικά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες σε Βόσνιους φοιτητές για σπουδές στη Ρωσία.

Μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, η αυξανόμενη οικονομική και πολιτιστική επιρροή της Ρωσίας έχει επίσης αντιμετωπιστεί με ανησυχία από τη Δύση, η οποία βλέπει την Ρωσία να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στα Βαλκάνια και να αντιμετωπίσει τη δυτική επιρροή στην περιοχή αλλάζοντας το υφιστάμενο υπέρ των ΗΠΑ γεωπολιτικό ισοζύγιο ισχύος ως αντίβαρο στη διείσδυση των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σήμερα η Ρωσία συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό κι αυξανόμενο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Οι εξελίξεις του καλοκαιριού στην χώρα έδειξαν ότι, εάν δεν υπάρξει συναντίληψη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο Ουκρανικό, δεν αποκλείεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αποτελέσει εκ νέου εστία αστάθειας στα Βαλκάνια με γεωπολιτικές προεκτάσεις για όλη την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος