Ευ. Βενέτης στο ΕΡΤΝews: Ο τρόπος αντίδρασης της Ρωσίας είναι συνάρτηση της έρευνας που κάνει και των συμπερασμάτων που θα βγάλει

Σύνοψη
  • Το χτύπημα αυτό ήταν χτύπημα πλήγμα στο κύρος του Ρώσου προέδρου.
  • Προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα ασφαλείας.

Στις διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενέτης, Διεθνολόγος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι καλό ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν αυτά τα μέτρα, εν όψει όλων αυτών των εκδηλώσεων, αλλά και εν γένει για την ασφάλεια της κάθε χώρας, με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κατάσταση ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, στη Μόσχα μετά το χτύπημα, θα λέγαμε ότι το μήνυμα αυτών που έδρασαν, των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και πιθανόν όσων είναι ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του χτυπήματος, έστειλαν ένα μήνυμα ανασφάλειας προς τη Μόσχα.


Προσωπική εκτίμηση είναι ότι επειδή ακριβώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, τουλάχιστον τις προσεχείς εβδομάδες.
Από εκεί και πέρα, η αντίδραση της Μόσχας σε αυτό το χτύπημα, είναι συνάρτηση της έρευνας που διεξάγει αυτή τη στιγμή το Κρεμλίνο για τους ηθικούς αυτουργούς.


Εάν αποδειχθεί ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ουκρανία ή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ως υποστηρικτής της Ουκρανίας στην περιοχή, διότι γνωρίζουμε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξει δηλαδή η απόδειξη ότι η Ουκρανία ή δίκτυα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών έδρασαν με τη συγκάλυψη – υποστήριξη των αμερικανικών, καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά και των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, εφόσον αποδειχθεί, επαναλαμβάνω, η αμερικανική εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία».

Πλήγμα στο κύρος του Πούτιν

Ακολούθως ο κ. Βενέτης σχολίασε πως: «Το χτύπημα αυτό ήταν χτύπημα πλήγμα στο κύρος του Ρώσου προέδρου. Γιατί, διότι να θυμίσουμε ότι η συγκυρία η χρονική έχει να κάνει με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι πριν από λίγες εβδομάδες, υπό ρωσική κρατική θα λέγαμε, κράτηση φυλάκιση.
Και παράλληλα βέβαια έλαβε χώρα αμέσως μετά τις εκλογές στη Ρωσία, στις προεδρικές εκλογές όπου υπήρξε και τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ρωσική κυβέρνηση, το ρωσικό κράτος, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των Ρώσων πολιτών και ευρεία νίκη σε ποσοστά του Ρώσου προέδρου.


Αυτό λοιπόν το χτύπημα ξεκάθαρα αποπειράται να πλήξει το κύρος του προέδρου, ως θα λέγαμε ανεπαρκούς ηγέτη.
Αυτό είναι ο στόχος αυτών που οργάνωσαν και εξετέλεσαν την επίθεση, ως ανεπαρκούς ηγέτη να διασφαλίσει την κοινή ασφάλεια της Ρωσίας του ρωσικού λαού.
Πολλώ δε μάλλον βέβαια αν λάβουμε υπόψη αυτά που γίνονται στην Ουκρανία, καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα χτύπημα το οποίο ουσιαστικά δρα αποσταθεροποιητικά προς τη Ρωσία και το Ρώσο πρόεδρο».

Η αντίδραση της Ρωσίας


Συνεχίζοντας ο κ. Βενέτης επισήμανε ότι: «Ο τρόπος αντίδρασης της Ρωσίας κυρίως, έχει να κάνει και με το ουκρανικό ζήτημα αλλά και με τα θέατρα επιχειρήσεων αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.
Δηλαδή θα μπορούσε για παράδειγμα, μια υποθετική τοποθέτηση είναι, αυτή θα μπορούσε η Ρωσία να αλλάξει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή, στο παλαιστινιακό ζήτημα, να γίνει πιο υποστηρικτική των Παλαιστινίων, των παλαιστινιακών θέσεων.
Μπορεί να γίνει το ίδιο και σε σχέση με την αμερικανική αντιπαράθεση.
Επομένως, η Ρωσία διατηρεί, παρότι είναι σύμμαχος της Κίνας και όπως έχει δηλώσει ο Κινέζος πρόεδρος, είναι μια συμμαχία χωρίς όρια.


Θα μπορούσε η Ρωσία, ανάλογα με τις εξελίξεις, να διαμορφώσει μια πολιτική η οποία προφανώς θα προασπίζει τα ρωσικά συμφέροντα και θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή τη στιγμή όμως, όπως δείχνουν, όλα τα πράγματα πηγαίνουν προς πόλωση με την Ουάσινγκτον και με το Κίεβο.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το θέμα του Ισλαμικού Κράτους που αναφέρατε, το Ισλαμικό Κράτος είναι μια σκιώδης οργάνωση τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2000, οργανώθηκε το 2011 – 14.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιοι είναι οι οργανωτές, ακόμη και σήμερα του Ισλαμικού Κράτους.


Δεν ξέρουμε από πού ήρθαν τα χρήματα για να οργανωθεί εκστρατεία του Ισλαμικού Κράτους σε βάρος του Ιράκ και της Συρίας τη δεκαετία του 2010, το 2014-2015.
Το βέβαιο είναι όμως ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πλήξει κατά 90% στόχους μέχρι τώρα, που είναι θα λέγαμε αντίπαλοι των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην περιοχή.
Άρα τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους εξυπηρετούν τη Δύση γεωπολιτικά και στη Μέση Ανατολή, αλλά και ευρύτερα σε σχέση με τη Ρωσία, το Ισλαμικό Κράτος έχει, θα λέγαμε μια παρουσία κυρίως στην Κεντρική Ασία.


Ο κλάδος του Χορασάν, του Ισλαμικού Κράτους δρα σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως είναι το Τατζικιστάν, αλλά και άλλες περιοχές, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και η δράση του Ισλαμικού Κράτους, που είναι σουνιτική οργάνωση στο σουνιτικό πλαίσιο, δρα έχει να κάνει με την παράδοση τη σουνιτική που διαμορφώθηκε από τη νέα τάξη πραγμάτων, μετά δηλαδή την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στην ευρύτερη παρά Κάσπια και καυκάσια περιοχή.
Να θυμίσουμε τους δύο πολέμους των Ρώσων με τους Τσετσένους τη δεκαετία του 90 και την ειρήνευση μετά τη συμμαχία του Ρώσου προέδρου Πούτιν, του νεοεκλεγέντος προέδρου Πούτιν το 1999 με την οικογένεια Καντίροφ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος