Επίθεση σε γυμνάσιο της Κυψέλης: Οι φύλακες των σχολείων πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση τόνισε ο Οργ. Γραμματέας της ΟΛΜΕ

Σύνοψη
  • Για τους φύλακες των σχολείων ο Οργανωτικός Γραμματέας ΟΛΜΕ εκτιμά ότι χρειάζεται η συνδρομή και των δήμων, καθώς και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να γίνονται ειδικά σεμινάρια

Τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από 20 μέρες και η οποία ποινικοποιεί την παρουσία εξωσχολικών που εισέρχονται βιαίως ή χειροδικούν σε βάρος εκπαιδευτικού, υπενθύμισε ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, Οργανωτικός Γραμματέας ΟΛΜΕ, που μίλησε στο ΕΡΤnews για την επίθεση σε γυμνάσιο της Κυψέλης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «τα σχετικά φαινόμενα μετά την πανδημία, αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο».

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι η πρόληψη και ότι είναι απαραίτητο στοιχείο η επιμόρφωση, όπως γινόταν πριν από την πανδημία, ώστε να ξέρουν οι συνάδελφοι μας πώς αντιμετωπίζονται φαινόμενα είτε εντός τάξης είτε στο προαύλιο, είπε ο κ. Κωνσταντίνου αναφέροντας ότι ο διευθυντής του σχολείου στην Κυψέλη που τραυματίστηκε για να προστατέψει μαθητή «αντέδρασε ενστικτωδώς». «Πολύ σωστά οι συνάδελφοι μας κλείδωσαν τους μαθητές μας στις αίθουσες για να τα προστατεύσουν», πρόσθεσε.

Για τους φύλακες των σχολείων ο Οργανωτικός Γραμματέας ΟΛΜΕ εκτιμά ότι χρειάζεται η συνδρομή και των δήμων, καθώς και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να γίνονται ειδικά σεμινάρια.

«Εισήλθε ο συγκεκριμένος ανήλικος και θα έπρεπε ο φύλακας να ακολουθήσει το τυπικό ότι «πάμε μαζί στον διευθυντή», αφού είχε βεβαιωθεί ότι δεν φέρει κάτι επικίνδυνο», τόνισε.

Σε αυτή την προσπάθειά μας θα πρέπει να συνδράμει και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών με τους Δήμους, ώστε να έχουμε σε κάθε σχολείο φύλακα ο οποίος να ξέρει πως θα αντιδρά, τόνισε.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην επιτακτική ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη και είπε μάλιστα ότι « από το 2015 συζητούσαμε ότι χρειαζόμαστε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και τότε σχεδόν μας λοιδορούσαν».
Έχουμε ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό μία φορά την εβδομάδα, και φυσικά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα.
Έξω από το γραφείο του ψυχολόγου, του εμπειρογνώμονα, του κοινωνικού λειτουργού είναι ουρές, όχι πλέον μόνο μαθητών αλλά και γονιών, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΟΛΜΕ απαιτείται επίσης πλαίσιο προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την τελευταία δεκαετία υπάρχει νομικό πλαίσιο με όρους και κανόνες συμπεριφοράς και με ποινές. Πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και με αμοιβές στην παιδαγωγική διαδικασία, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Όταν λέω πλαίσιο λειτουργίας και προστασίας είναι να ξέρουμε ποιος επεμβαίνει και πώς».


«Το παρατηρητήριο της βίας που λέγαμε για το μπούλινγκ μέσα στα σχολεία έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από πέντε διαφορετικούς υπουργούς, πέντε διαφορετικές φορές, αλλά δεν έχει γίνει στην ουσία κάτι», είπε, τέλος ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή «Newsroom»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος