Εκλογές 2023 – Η «χαρτογράφηση» της κάλπης: Η μεγάλη αποχή, τα «ρεκόρ» ποσοστών ανά κόμμα, οι εκπλήξεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία με προεξέχον την αποχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου παρουσίασε ο διευθυντής της Palmos analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Ειδικότερα, ψήφισαν περίπου 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής ήταν 37%, ενώ υπήρχαν εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έφτασε και ξεπέρασε το 66%.

Οι περιοχές στις οποίες ξεπέρασε το 60% η αποχή στις χθεσινές εκλογές, ήταν: η Φλώρινα, η Ευρυτανία, η Κεφαλλονιά και η Λακωνία. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 60% η αποχή το ξεπέρασε οριακά μόνο στη Φλώρινα.

Άρα έχουμε μια γενική αύξηση της αποχής σε όλη την Ελλάδα και έχουμε πολύ περισσότερες περιοχές στις οποίες η αποχή ήταν πάνω από το 50% πλέον.

Όλα τα κόμματα έχασαν ψήφους με την εξαίρεση του κόμματος Νίκη το οποίο κέρδισε και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, αλλά και με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας που διατήρησε με πολύ μικρή απώλεια τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Και αυτό είναι που μετέτρεψε το οριακό 2,9% – εκτός Βουλής του Μαΐου, στο επίσης οριακό 3,2% εντός Βουλής, χθες.

Στις χθεσινές εκλογές προφανώς οι Σπαρτιάτες πρωτοεμφανίστηκαν. Άρα λοιπόν έχουν μόνο κερδισμένες ψήφους.

Σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική -μακράν η μεγαλύτερη Περιφέρεια διοικητική περιφέρεια της χώρας- σε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία ως αυτόνομο κόμμα έχει πάνω από 40% στις χθεσινές εκλογές.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τα έχει κερδίσει σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: Στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης, στην εκλογική περιφέρεια Ξάνθης και στη γενέτειρα του κ. Τσίπρα, στην Άρτα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλη διακύμανση του ποσοστού του σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλά μονοψήφια στην περιοχή του 7% – και περιοχές που ξεπερνάει το 25%. Περιοχές στις οποίες ξεπέρασε το 20% ήταν το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι.

Το ΚΚΕ ξεπέρασε το 10% – και έχει διψήφιο ποσοστό – κυρίως στις εκλογικές περιφέρειες της Αττική, δηλαδή στο Νότιο τομέα, στη Β’ Πειραιώς και σε Λέσβο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Σάμο, μαζί με την Ικαρία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος