Δημ. Κούρκουλας: Το ατυχές περιστατικό με τον Σούνακ ενίσχυσε την επιθυμία των Βρετανών να επιστρέψουν τα γλυπτά

Ως μια περίπτωση που η διπλωματία φέρθηκε κατά τρόπο ανορθολογικό, χαρακτήρισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του EURONEWS και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα. «Οποιοδήποτε κίνητρο και αν αποδώσουμε στον Βρετανό πρωθυπουργό δεν ήταν όχι μόνο απαραίτητη αλλά ούτε και αποδοτική η διπλωματική ένταση που προκλήθηκε» επισήμανε και εκτίμησε πως το ατυχές περιστατικό μάλλον ενίσχυσε στα μάτια των Βρετανών την επιθυμία για να επιστρέψουν τα γλυπτά.

«Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν πολύ βαθιές ρίζες και υπάρχουν πάρα πολλά αμοιβαία συμφέροντα και από το Λονδίνο και από την Αθήνα για τη συνέχιση και την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η ατυχέστατη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία υπενθυμίζω, έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και από τους ίδιους τους Βρετανούς, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα θα τις διαταράξει» συμφωνώντας και με τον πρωθυπουργό που χαρακτήρισε ως ατυχές γεγονός την ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο που δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. « Αυτό το ατυχέστατο επεισόδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας» υπερθεμάτισε ο κ. Κούρκουλας.

«Εάν η Βρετανία ήταν ακόμη μέλος της Ε.Ε θα είχε αποφευχθεί ένα τέτοιο ατυχές γεγονός»

Επιπλέον υπενθύμισε οτι η «Βρετανία έχει προβεί σε πάρα πολλές διεθνοπολιτικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια που δεν διακατέχονται από ορθολογισμό. Και αναφέρομαι και στο Brexit. Εάν η Βρετανία ήταν ακόμα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλώς θα υπήρχαν πολύ περισσότερα κανάλια επικοινωνίας και θα είχε αποφευχθεί ένα τέτοιο ατυχές διπλωματικό γεγονός. Αλλά η ζωή προχωράει. Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση, απ’ό, τι αντιλαμβάνομαι με το Βρετανικό Μουσείο για το στόχο της επαναφοράς συνεχίζεται. Δεν πρέπει, νομίζω ότι πρέπει σωστά η ελληνική διπλωματία να μη θεωρήσει αυτή την ατυχή συμπεριφορά ως casus belli. Η σχέση μας με τη Βρετανία έχουν πολύ βαθιές ρίζες και πρέπει να συνεχιστούν και να συσφιχθούν. Και αυτό νομίζω θα βοηθήσει, γιατί τελικά όλη η ιστορία της επαναφοράς των γλυπτών θα κριθεί από το βρετανικό λαό. Αυτό το περιστατικό που έγινε, μάλλον ενίσχυσε στα μάτια των Βρετανών την επιθυμία για να επιστρέψουν τα γλυπτά».

«Δεν έδωσε καμία αφορμή η ελληνική πλευρά»

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε, πως δεδομένου ότι δεν έδωσε καμία αφορμή, η ελληνική πλευρά, δηλαδή αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη δημοσιογράφο του BBC, δεν μπορούν επ ουδενί λόγο να θεωρηθούν ως απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας. Γιατί είναι μια πάγια θέση η οποία έχει διακηρυχθεί δημόσια και στο Λονδίνο και στην Αθήνα και παντού. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο BBC δεν έδινε την παραμικρή αφορμή. Και αυτό που ισχυρίζεται η βρετανική κυβέρνηση και διαδίδει και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι είχε δοθεί υπόσχεση ότι δεν θα τεθεί το θέμα των γλυπτών εμένα δεν με πείθει. Θα ήταν τελείως εξωπραγματικό να είχε δοθεί από ελληνικής πλευρά μια τέτοια υπόσχεση» ανέφερε και σημείωσε πως «νομίζω ότι είναι μάλλον μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά, η οποία όμως τελικά έχει γίνει»

Όσο για την επίλυση του θέματος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα την χαρακτήρισε ως « μια διαδικασία δύσκολη, μακροχρόνια, την οποία θα συνεχίσουμε χωρίς βιασύνες και χωρίς υπερβολές»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος