Διακόπουλος στην ΕΡΤ: «Παράθυρο» ύφεσης έως και μετά τις τουρκικές εκλογές – Απρόθυμη για συμβιβασμούς στο Κυπριακό η Τουρκία

«Αυτή η νηνεμία θα ερχόταν ούτως ή άλλως υπό την πίεση και άλλων παραγόντων, κυρίως γεωπολιτικών», σημείωσε ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης σε συνέχεια και του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Ο ίδιος πρόθεσε ακόμη, σχετικά: «Ο σεισμός βέβαια και τα τραγικά που επακολούθησαν για την Τουρκία διευκόλυνε αυτό το κλίμα ηρεμίας και το κλίμα συνεργασίας, τουλάχιστον στο ανθρώπινο επίπεδο με την ανθρωπιστική βοήθεια που σε μεγάλο βαθμό και αφειδώς παρείχε η χώρα μας και αυθορμήτως τόσο πολλοί άνθρωποι στέλνανε και τρόφιμα και φάρμακα και όλα όσα χρειαζόντουσαν. Οπότε, δημιουργήθηκε ένα κλίμα το οποίο δημιουργεί ένα “παράθυρο” ύφεσης, το οποίο πιστεύω ότι θα διατηρηθεί και για ένα διάστημα μετά τις εκλογές».

Ως προς το πιο συμφέρο, για την Ελλάδα αποτέλεσμα στις τουρκικές εκλογές, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει μια συνεκτική πολιτική πρόταση από έξι διαφορετικά κόμματα, τα οποία συνδέει η αντίδρασή τους προς τον Ερντογάν και η επιθυμία τους να φύγει από την προεδρία. Από εκεί και πέρα ένα μανιφέστο που είχε φτιάξει αντιπολίτευση ήταν καθαρά φιλοδυτικό για τα τουρκικά μέτρα.

Η Τουρκία, είτε με τον Ερντογάν είτε με την αντιπολίτευση, θα κινηθεί σε μια προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης. Το πόσο βάθος θα έχει αυτή και το πώς θα συνεχιστεί, είναι παρακινδυνευμένο και επισφαλές να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όμως η αρχική τους τάση θα είναι να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τις σχέσεις τους με τη Δύση και αυτό εμμέσως θα επηρεάσει λιγάκι και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Τώρα, εάν στην επιφάνεια τα πράγματα είναι άλλοτε σε ένταση, άλλοτε σε ύφεση, στο βάθος το πρόβλημα ή τα προβλήματα παραμένουν. Δεν επιλύονται επειδή υπάρχει απλώς ένα καλό κλίμα, ή υπάρχει μια ύφεση επί του πεδίου

(…) Το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κοινωνία να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς; Τα διεθνή προβλήματα δεν επιλύονται με κανέναν άλλον τρόπο παρά μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών».

Σχετικά με τη βάση του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, με αφορμή και την επαναφορά από τον Χουλουσί Ακάρ του θέματος του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο, ανέφερε:

«Οι θαλάσσιες ζώνες, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Αιγαίο, έχουν μια σαφή συνάφεια και με την υφαλοκρηπίδα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης για να προχωρήσει στην υφαλοκρηπίδα. Άρα το ένα θέμα συνδέεται με το άλλο. Σαφώς υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”. Άρα το ερώτημα είναι εάν πέραν αυτών των γραμμών μπορεί να υπάρξει μία επίλυση που να είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη ή εξίσου επώδυνη και για τα δύο μέρη».

«Σοβαρή αξιολόγηση αυτής της κατάστασης θα μπορεί να γίνει μόλις κλείσει ο εκλογικός κύκλος. Τότε θα δούμε αν ήταν επιλογή πολιτική αυτή ή απλώς είναι πολιτική ανάγκης. Γιατί πόροι κατευθύνονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία για την περίθαλψη των τραυματιών των αστέγων», επισήμανε από την πλευρά, ανάμεσα σε άλλα, του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Για τις εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό, με αφορμή και την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, επισήμανε:

«Δεν είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει πάρα πολύ ταλαιπωρήσει και ταλανίσει τον Ελληνισμό γενικότερα. Είναι ένα πάρα πολύ δυσάρεστο θέμα. Δυστυχώς, αν κρίνω από αυτά που έχει πει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας κατά καιρούς και τις τάσεις τις οποίες βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά, δεν βλέπω την Τουρκία να είναι πρόθυμη να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.

Νομίζω ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία στο σύνολό της -και αυτό περιλαμβάνει και την αντιπολίτευση- κινείται σε μία λογική διχοτόμησης. Ενδεχομένως μία διεθνής πίεση ή και μία επίλυση των ελληνοτουρκικών να λειτουργήσει υποβοηθητικά.

(…) Το ’70 ήταν άλλη η πληθυσμιακή σχέσης Ελλάδος-Τουρκίας και σήμερα είναι άλλη πληθυσμιακή σχέση. Το ’70 ήταν άλλη η σχέση ΑΕΠ Ελλάδος-Τουρκίας. Σήμερα είναι άλλη, οπότε εναπόκειται στην ελληνική κοινωνία να κάνει και μια προβολή στο μέλλον.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος