Δασκαλάκης (ΕΛΙΣΜΕ): Φοβόμαστε μια σύγκρουση, αλλά φοβόμαστε και τις διπλωματικές επαφές

«Φοβόμαστε ένα θερμό επεισόδιο, φοβόμαστε μια σύγκρουση, αλλά παράλληλα φοβόμαστε και τις διπλωματικές επαφές μην οδηγηθούμε σε μία ατραπό η οποία θα είναι εθνικά επικίνδυνη» ανέφερε ο αντιστράτηγος Ε.Α.και Διευθυντής μελετών ΕΛΙΣΜΕ, Ιπποκράτης Δασκαλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

«Αυτά είναι λίγο φοβικά σύνδρομα και δεν πρέπει να ζούμε κάτω από ένα τέτοιο άγχος. Διπλωματία, στρατιωτικές κινήσεις, οικονομικός ανταγωνισμός, όλα αυτά είναι κομμάτια του ενός και μοναδικού ανταγωνισμού που έχουμε με την Τουρκία και ο οποίος διαρκεί χρόνια. Είμαστε αναγκασμένοι να πορευτούμε σε όλα αυτά τα μονοπάτια, μεταπηδώντας δυστυχώς από το ένα στο άλλο και αυτό το οποίο κερδίζουμε κάθε φορά είναι ποιος θα μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα όλες αυτές τις κινήσεις και να βρεθεί σε μία θέση διαπραγματευτικά καλύτερη ή στρατιωτικά καλύτερη για να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της» πρόσθεσε σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο υπουργών.

«Άρα ούτε ενθουσιασμός αλλά ούτε και φοβία. Ναι, πρέπει να μιλάμε. Ναι, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά να μην τρέφουμε και αυταπάτες» υπογράμμισε ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος ακόμη και ξεκινώντας τη συζήτηση είχε τονίσει πως «Δεν θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις «μια καινούργια εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Έχουμε δει πολλές ελπιδοφόρες επανεκκινήσεις. Όλες είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν έχουμε δει τα 70 χρόνια του ανταγωνισμού μας, από το 1955, μια λύση η οποία να επιλύει να το πω τις διαφορές στα προβλήματά μας». Τέλος,

Τέλος σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν περί «Τούρκων ομογενών» στην Ελλάδα  ανέφερε πως «στις δηλώσεις που ακολουθούν από μία τέτοια συνάντηση, κάθε φορά ο καθένας προσπαθεί με μία διπλωματική γλώσσα να επιδείξει τα δικά του σημεία προσοχής και να περάσει κάποιο μήνυμα. Αυτό πάντα συμβαίνει. Τώρα εάν θα πρέπει ο καθένας να αρχίσει να δευτερολογεί και να απαντάει σε οτιδήποτε είναι κάτι το οποίο σηκώνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και πολλές φορές εξαρτάται από το τι έχουν προσυμφωνήσει και πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ τους. Σίγουρα ήταν κάπως προσεκτικές οι θέσεις, συγκρίνοντας με το παρελθόν, με αυτά που έχουμε ακούσει. Άρα ο καθένας λέει τη δική του τη σφήνα, κάποιος επιμένει περισσότερο στο διεθνές δίκαιο, άλλος χρησιμοποιεί τον όρο τον δίκαιο διαμοιρασμό, θέλοντας να επιδείξει το πού θέλει να βασιστεί στη συνέχεια των επαφών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος