Δ. Μαύρος στο Πρώτο: Ατζέντα βουλευτικών εκλογών για τις Ευρωεκλογές για να σκεφτούν κάποιοι να μην ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου (audio)

Τους λόγους που έχουν διαμορφώσει το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε δίλημμα εθνικών εκλογών, τουλάχιστον ως προς την ατζέντα των κομμάτων, ανέλυσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή  «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MRB.

«H κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας έχει ζορίσει από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα. Παραδείγματος χάρη, η οικονομία, που είναι το πρώτο πρόβλημα, δεν λέει να πέσει από την πρώτη θέση και έχει αρχίσει μάλιστα να κατανοεί ο κόσμος ότι ναι μεν ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά μείωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ο πληθωρισμός, που αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται απλά με μικρότερη ταχύτητα και κυρίως τα τρόφιμα όπου το σουπερμάρκετ έχει γίνει η αρένα όπου πέφτει όλο το ίζημα των συζητήσεων περί της ακρίβειας. Και μετά υπάρχει ένας πελώριος τομέας κατά την άποψη των πολιτών, η κοινωνία δικαίου, ο οποίος πετάει συνεχώς φυντάνια και παραφυάδες. Ξαναήρθαν στην επιφάνεια τα Τέμπη, ξαναήρθαν οι υποκλοπές στην επιφάνεια και έγινε η εγκληματικότητα με έναν περίεργο τρόπο στους Αγίους Αναργύρους. Γενικώς ξεφυτρώνουν τέτοια φυντάνια γύρω γύρω, τα οποία πλήττουν τη δεύτερη διάσταση» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

Εξάλλου, προσέθεσε, ο κόσμος βλέπει ότι και η Ευρώπη νοσεί.

«Όταν μετράμε τον βαθμό εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που τη μετράμε στις τάσεις από το 1987 ήταν πάρα πολύ ψηλά και τώρα είναι από την κάτω μεριά ψηλά. (…) Γι’ αυτό και βλέπετε ότι παρόλο που το κατηγορήσαμε κάποια στιγμή, ότι στέλνουμε στο εξωτερικό διάσημες περσόνες και όχι ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να εκφέρουν πολιτικό λόγο, έχουμε ξανακάνει κάτι παρασπονδίες πάλι» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη των Ευρωεκλογών, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα που έτρεξε η MRB για λογαριασμό του σταθμού OPEN.  Στο ερωτηματολόγιο υπήρχαν οι εξής επιλογές, ανέφερε ο κ. Μαύρος. «Εγώ θα πάω να ψηφίσω γιατί θέλω να ψηφίσω για να δοθούν λύσεις για ευρωπαϊκά θέματα. Θα πάω να ψηφίσω γιατί θέλω να δοθούν λύσεις σε εσωτερικά θέματα. Και οι επόμενες δύο επιλογές ήταν, δεν θα πάω να ψηφίσω γιατί είναι μάταιο να πηγαίνω να ψηφίζω για ευρωπαϊκά θέματα και η επόμενη επιλογή ήταν δεν θα πάω να ψηφίσω γιατί είναι μάταιο πλέον να περιμένω λύσεις για τα εσωτερικά θέματα. Το άθροισμα του δεν θα πάω να ψηφίσω είναι γύρω στο 12,5%. Αυτό σε επίπεδο δημοσκοπικά είναι μεγάλο» ανέφερε.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές έχουν ατζέντα βουλευτικών εκλογών» σημείωσε ο κ. Μαύρος. «Διότι, εάν χαλαρώσει το πράγμα και αφεθεί στην τύχη του ο κόσμος, επειδή θεωρεί ότι δεν ρισκάρει τη διακυβέρνηση της χώρας, όμως από την άλλη του δίνεται η δυνατότητα να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας, του είναι πολύ πιο εύκολο να πάει να ψηφίσει άλλο κόμμα και να τους στείλει μήνυμα, στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, το γυρίζει στις βουλευτικές εκλογές για να αναγκάσει κάποιους ανθρώπους να σκεφτούν ότι εάν δώσουν στη Νέα Δημοκρατία χαμηλό ποσοστό, ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου, να υπάρχει αμφισβήτηση στη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε ο κ. Μαύρος.

«Ο μίνιμουμ στόχος της Νέας Δημοκρατίας, εξ όσων ακούγεται στο πολιτικό σκηνικό, είναι να πετύχει, σε έναν ιδανικό κόσμο, το ίδιο ποσοστό με τις βουλευτικές. Δεύτερος στόχος είναι, να μην πέσει κάτω από 33% που είναι το ποσοστό που πήρε το 19. Ενδιάμεσα υπάρχει ένα ποσοστό που λέει ότι με τον παρόντα εκλογικό νόμο για να βγάλεις αυτοδυναμία θέλεις πάνω από 37,5% και όσο περισσότερα κόμματα φαίνεται ότι παίρνουν πάνω από 3%, δηλαδή μπαίνουν πιθανά στη Βουλή, τόσο μεγαλώνει αυτό το ποσοστό. Εάν πάρει η Νέα Δημοκρατία 34 που είναι πάνω από το 33 ή 35 ή 36, εκείνη τη στιγμή, δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να λέει στην κυβέρνηση, ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις με το ποσοστό αυτό που πήρες» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος