Δ. Λιάκος στο Πρώτο για το συνέδριο του ΕΝΑ: Χρειάζεται διάλογος και συναινέσεις για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες (audio)


«Χρειάζεται διάλογος και συναινέσεις για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, να αλλάξει το παραγωγικό υπόδειγμα και να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά» ανέφερε ο Δημήτρης Λιάκος, Οικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη,.

Ο κ. Λιάκος, υπογράμμισε ότι η διεθνής συγκυρία και οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες και μέσα στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται νέες προτάσεις, σε προοδευτική κατεύθυνση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε την τραπεζική κρίση η οποία βρίσκεται διεθνώς σε εξέλιξη και υποστήριξε ότι ήταν λάθος η πολιτική των κεντρικών τραπεζών τόσο τα προηγούμενα χρόνια που διοχέτευσαν υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα, όσο και η στροφή σε σφιχτή νομισματική πολιτική με αυξήσεις επιτοκίων το τελευταίο έτος. 

Η Ελλάδα μέσα στο νέο περιβάλλον πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, όπως αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Κράτους  και για το σκοπό αυτό χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση και προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανέφερε ο κ. Λιάκος.

 Όπως είπε, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ στις 27 και 28 Μαρτίου στο Impact Hub, στο Μοναστηράκι, με θέμα Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος, «Είχαμε στο παρελθόν στην Ελλάδα της κρίσης, τις οποίες τις βιώσαμε με έναν επώδυνο τρόπο. Στη συνέχεια είχαμε την πανδημική  κρίση μετά πληθωριστική και ενεργειακή. Όλα αυτά, όπως ξέρετε, μεταβάλλουν και επηρεάζουν πάρα πολύ και την άσκηση πολιτικής και εφαρμοσμένης πολιτικής και φυσικά έχουν και τις επιδράσεις πάνω στο κοινωνικό επίπεδο. Άρα υπήρχαν οι αγωνίες πως και εμείς μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση η οποία γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Αυτό ήταν αν θέλετε η γενεσιουργός αιτία όλης αυτής της προσπάθειας με το συνέδριο του ΕΝΑ. Τώρα, όσον αφορά την προοδευτική κατεύθυνση, έχει να κάνει με την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων. Από τη μία μεριά έχουμε ένα μοντέλο το νεοφιλελεύθερο, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια επικράτησε και φτάσαμε σε διάφορα αδιέξοδα και η εκδήλωση των κρίσεων έχει να κάνει με αυτό το αδιέξοδο. Τα αδιέξοδα που προκαλεί ο όλεθρος, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Από την άλλη μεριά, ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να αναλύσει και να απαντήσει και να ακούσει πλέον προτάσεις όχι μόνο να περιοριστεί στις διαπιστώσεις για το τι πρέπει να κάνει σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής προκειμένου να αλλάξουμε την κατεύθυνση. Άρα ο στόχος του συνεδρίου είναι να απαντήσει σε αυτό να φύγουμε από το κομμάτι των διαπιστώσεων. Των προβλημάτων των κρίσεων και να πάμε στο κομμάτι των στο σκέλος των προτάσεων. Οι όποιες προτάσεις πολλές φορές είναι πρέπει να είναι θαρραλέες και όταν θέλετε να ξεπερνούν τα ειωθότα». 

Πληροφορίες για το συνέδριο του ΕΝΑ εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος