Αρβανιτόπουλος στην ΕΡΤ: Η Τουρκία απειλεί τα συμφέροντα της Δύσης συνολικά – Ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι πια συμμαχική χώρα

«H Δύση αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι συνολικότερο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα ελληνοτουρκικά… Η Δύση σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε έναν γεωπολιτικό ταραξία, ανάλογο της Ρωσίας όπως βλέπουμε στο ουκρανικό. Η Τουρκία απειλεί τα συμφέροντα της Δύσης συνολικά», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tuffts Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία αποδεικνύει πως είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ μεν, «αλλά δεν είναι πια μια συμμαχική χώρα, δηλαδή δεν κανοναρχείται από τις αξίες της Δύσης αλλά ούτε και από τις συμμαχικές υποχρεώσεις. Φέρνει μια αστάθεια με τον αναθεωρητισμό της και τον επεκτατισμό της στην περιοχή η οποία δεν βγαίνει μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά συνολικά προς τη Δύση».

Ερωτηθείς για το «ποιος θα μπορούσε να φρενάρει» αυτήν την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι όπως απέδειξε το ταξίδι του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία θέλει να ακολουθήσει μια πολιτική α λα καρτ, ανταλλακτική, «δηλαδή δώστε μου τα F-16 να σας δώσω τη συναίνεσή μου για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

«Όσο και να θέλει η Δύση να τα καταπιεί αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολο», υπογραμμίζει ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Αυτό που μπορεί να κάνουν όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά η Δύση συνολικά, είναι να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνει ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως «δεν έχουν πλέον μια δυτικόστροφη, Κεμαλική Τουρκία, αλλά μια Τουρκία που ρέπει προς τον αυταρχισμό, αναθεωρητική και επεκτατική και συνεπώς είτε πρέπει να κατευνάζουν την Τουρκία σε μια τέτοια ανταλλακτική πολιτική είτε πρέπει να ορθώσουν ένα τείχος».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το «αν βλέπει ένα θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, ο κ. Αρβανιτόπουλος εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγάλη εγρήγορση, διότι αυτή είναι μια εκλογική αναμέτρηση που ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει».

«Και αυτό σημαίνει ότι είναι ικανός για τα πάντα. Και άρα πρέπει να έχουν γνώση οι φύλακες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος