«Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας: Η ιστορική διάσταση μιας μυθικής αφήγησης» – Μια έκδοση για τις αλλαγές στη φυσιογνωμία των Βλάχων

Η Κωνσταντίνα Καρακώστα, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, με αφορμή το βιβλίο της, «Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας: Η ιστορική διάσταση μιας μυθικής αφήγησης», βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και στον Κ. Λασκαράτο και μίλησε για το βιβλίο της και τον βλαχόφωνο Ελληνισμό.

Το βιβλίο είπε η κ. Καρακώστα: «Πάει πολύ πίσω, είναι μια διαδρομή η οποία ξεκινάει από τη Μοσχόπολη, ένα χωριό σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο, δίπλα στην Κορυτσά. Ξεκινάνε και ακολουθούν τους δρόμους των καραβανιών, των αγωγιατών και φτάνουν από τη βαλκανική ενδοχώρα στην Αψβουργική επικράτεια, να μεταφέρουν τα προϊόντα της κτηνοτροφικής τους οικονομίας, της ορεινής περιοχής τους στην Ευρώπη των Αψβούργων για τις ανάγκες της βαμβακουργίας και έτσι σταδιακά να μπουν στο χώρο της οικονομίας της Ευρώπης σε μια εποχή ανερχόμενου καπιταλισμού».

Πρόσθεσε πως το βιβλίο, «είναι ένα ταξίδι που δείχνει ότι ακόμα και στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, το εμπορικό δαιμόνιο των Ελλήνων, το εμπορικό δαιμόνιο των Βλάχων, μπορεί να τους ταξιδέψει όχι μόνο έξω από τα σύνορα της θεοκρατικής αυτοκρατορίας των Οθωμανών, αλλά και να τους εντάξει σε μια πραγματικότητα που θέτουν σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, όλη αυτή την περιοχή της Ουγγαρίας».

Χρονικά, η κ. Καρακώστα είπε πως: «Ξεκινάνε γύρω στο 1.700 – 1.730» και πρόσθεσε πως, «η Μοσχόπολη είχε γύρω στις 5.000 πληθυσμό. Μέσα από το βιβλίο έχουμε για πρώτη φορά αρχειακά τεκμήρια, πρωτογενές αρχειακό υλικό που δείχνει τον πληθυσμό. Ωστόσο αυτοί που φεύγουν δεν είναι και τόσο πολλοί. Δηλαδή η Μοσχόπολιτικη διασπορά έχει μείνει όχι τόσο εξαιτίας της πληθυσμιακής δυναμικής της, όσο εξαιτίας της οικονομικής δυναμικής και των κοινωνικών αλλαγών που έχει φέρει στο μητρώο ».

Σήμερα, λίγα πράγματα φανερώνουν ότι οι Έλληνες έχουν πάει εκεί. «Υπάρχει μια εκκλησία, υπάρχει το νεκροταφείο. Ωστόσο ο ελληνισμός αυτός έχει ξεχαστεί. Δηλαδή, είναι πιο πολύ το χωριό Μπελογιάννης που είναι σύγχρονη ιστορία στην Ουγγαρία, και θυμίζει την ελληνική παρουσία και όχι τόσο αυτή αυτής της περιόδου», ανέφερε η κ. Καρακώστα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος