Απειλές στον Καύκασο: Οι παλιές διασυνδέσεις με τρομοκρατία – Πόλεμος ή ειρήνη με υποχωρήσεις της Αρμενίας προς το Αζερμπαϊτζάν

Η κατάσταση στον Καύκασο, με αφορμή την τυχόν ανάμειξη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων από ρωσικές δημοκρατίες της περιοχής στο τρομοκρατικό επεισόδιο της Μόσχας, καθώς και οι προειδοποιήσεις για επανάληψη των συγκρούσεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι ζητήματα που εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).

Σχετικά με το τρομοκρατικό κτύπημα στη Μόσχα, μεταξύ των πολλών και εν μέρει αντιφατικών πληροφοριών, αναφέρθηκε τυχόν εμπλοκή της Ιγκουσετίας και Τσετσενίας, με την έννοια των ανοικτών λογαριασμών των ισλαμιστών των εν λόγω περιοχών με τη Μόσχα. Έτσι, στην εκπομπή εξετάζεται ποια είναι η κατάσταση στα δύο αυτά μέρη όπου υπήρξαν και υπάρχουν διαμάχες με τους Ρώσους, αλλά και εξαγωγή –τουλάχιστον στο παρελθόν- τρομοκρατίας προς τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη νέα όξυνση στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας ήταν ο πρωθυπουργός της τελευταίας Νικόλ Πασινιάν που προέβλεψε νέο πόλεμο αν δεν προχωρήσει άμεσα ειρηνευτική συμφωνία στη βάση μιας γενικής διευθέτησης των συνόρων των δύο πλευρών, όπως ζητάει το Μπακού, πέραν του ζητήματος του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είναι λήξαν. Να σημειωθεί ότι η Αρμενία μετά τις ήττες που έχει υποστεί από το Αζερμπαϊτζάν και κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν τη βοηθά στη βάση της συμμαχίας τους, έχει στραφεί για υποστήριξη στη Δύση, με μικρά όμως πρακτικά αποτελέσματα.

Πριν μερικές μέρες, πάντως, έσκασε σαν βόμβα η δήλωση Πασινιάν ότι η  Αρμενία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν αν δεν συμβιβαστεί με την κυβέρνηση του Μπακού και δεν επιστρέψει τέσσερα αζερικά χωριά που κατείχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό μάλιστα όπως ανέφερε ο αρμένιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα σε 24ωρα, συμπληρώνοντας «και ξέρω πώς θα τελείωνε ένας τέτοιος πόλεμος»…

Να σημειωθεί ότι τα τέσσερα αναφερόμενα χωριά, αν και ακατοίκητα για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, έχοντας στρατηγική αξία για αυτήν, καθώς βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου μεταξύ του Ερεβάν και των συνόρων με τη Γεωργία. Ο Πασινιάν έχει ήδη δηλώσει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει αζερικά εδάφη που ελέγχονται από την χώρα του και πρότεινε την αλλαγή του οδικού δικτύου της Αρμενίας ώστε να αποφεύγεται το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει επίσης να ελέγχει περιοχές που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της Αρμενίας. Ο κ. Μενεσιάν ερωτάται για το πώς έχει το θέμα της μεθορίου Αρμενίας/Αζερμπαϊτζάν μετά τους πολέμους μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την εκκένωση του θύλακα του  Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμενίους. 

Ακόμη, το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι η επιστροφή των εδαφών του, τα οποία περιλαμβάνουν αρκετούς μικροσκοπικούς θύλακες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από αρμενικό έδαφος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία ως προς τον τερματισμό τριών δεκαετιών σύγκρουσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης πριν μερικές μέρες, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, σε δηλώσεις που έκανε μετά συνομιλίες του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μπακού, είπε ότι η χώρα του είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε μια ειρήνη με την Αρμενία.  Και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει ότι θέλουν τώρα να υπογράψουν μια επίσημη συνθήκη ειρήνης, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει σε ζητήματα όπως η οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους μήκους 1.000 χιλιομέτρων, τα οποία παραμένουν κλειστά και βαριά στρατιωτικοποιημένα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τη νέα ήττα της Αρμενίας με την ανακατάληψη του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και την εγκατάλειψή του από όλο τον αρμενικό πληθυσμό, έχει τεθεί ένα γενικότερο ζήτημα γεωπολιτικών προσανατολισμών και συμμαχιών του Ερεβάν.  Η Αρμενία, αν και παραδοσιακά σύμμαχος της Ρωσίας, έχει απομακρυνθεί από αυτήν κατηγορώντας την ότι δεν την προστάτεψε από το Αζερμπαϊτζάν. Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία έχει στρέψει την εξωτερική της πολιτική προς τη Δύση, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή ενθαρρύνεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αρμενία μπορεί μια μέρα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε και η γειτονική Γεωργία, η οποία έχει πλέον αναγνωριστεί ως υποψήφια χώρα από την Ένωση. Ωστόσο, όπως εξηγεί και ο κ. Μενεσιάν, η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αρωγή της Δύσης προς την Αρμενία είναι εν πολλοίς θεωρητική, ενώ οι δεσμοί και οι δεσμεύσεις με τη Ρωσία παραμένουν υπαρκτοί. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος