Αντώνης Πανούτσος στην ΕΡΤ: Η αστυνομία να είναι φειδωλή στη χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα

Στην τραγωδία με τους 125 νεκρούς, σε ποδοσφαιρικό αγώνα, στην Ινδονησία, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος, τονίζοντας ότι η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία ήταν το πρώτο και βασικό λάθος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χωρητικότητα του γηπέδου, η οποία προέβλεπε την παρουσία μέχρι 38.000 φιλάθλων και σε αυτό βρέθηκαν τελικά 42.000.

Επενέβη η αστυνομία. Έγιναν επεισόδια. Έπεσε ξύλο ανάμεσα στην αστυνομία και σε αυτούς τους εισβολείς μέσα και μετά για να τους σταματήσουν άρχισαν να πετάνε δακρυγόνα. Έγινε πανικός στην κερκίδα, ποδοπάτημα. Δεν ήξεραν ότι οι θύρες ήταν κλειστές. Υπάρχουν κάποιες εικόνες που δείχνουν τις σιδερένιες θύρες να έχουν στραβώσει από το σπρώξιμο. Το αποτέλεσμα ήταν 125 νεκροί” περιγράφει ο κ. Πανούτσος.

Σημείωσε ότι είναι πιο ασφαλής τελικά από τη χρήση των δακρυγόνων η μάχη σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. “Είναι πάρα πολύ βολικό για την αστυνομία τα δακρυγόνα αλλά είναι κατά δικαίων και αδίκων. Τιμωρούνται και αυτοί που δεν έχουν κάνει τίποτα για τη συμπεριφορά κάποιων άλλων” πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι επιχειρησιακά η FIFA δεν ανακατεύεται σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση ή μη χρήσης δακρυγόνων στα γήπεδα και έθεσε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χρησιμοποιούν δακρυγόνα έξω από το γήπεδο, ενώ στην Αγγλία πολύ σπάνια.

Κάνοντας αναφορά στις μεγάλες τραγωδίες στα γήπεδα της Ευρώπης αλλά και στην τραγωδία της Θύρας 7 σημείωσε ότι η Ελλάδα φρόντισε να γίνουν ασφαλέστερα τα γήπεδα. “Ένα από τα πράγματα που έγινε ήταν να απαγορευτούν οι θέσεις ορθίων. Το 1980 βεβαίως είχαν μείνει τα τουρνικέ εκεί κλειστά. Εκεί δεν υπήρχαν δακρυγόνα. Θέμα ήταν να φύγουν από το γήπεδο, αλλά δεν ήξεραν τι γινόταν στη θύρα και στριμώχνονταν. Σε μια απόσταση 5, 10, 20 μέτρων δεν ξέρεις τι γίνεται μπροστά σου” εξήγησε,

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι φίλαθλοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στο γήπεδο, καθώς μεταξύ άλλων δεν συμβαίνει αυτό, το οποίο συμβαίνει σε άλλες ηπείρους, να υπάρχουν δηλαδή υπεράριθμοι θεατές. “Είναι ασφαλέστερα τα γήπεδα, δεν υπάρχουν θέσεις ορθίων στα γήπεδα, έβαλαν τα καρεκλάκια και το αποτέλεσμα είναι να μπορείς να κινηθείς λιγότερο εύκολα για να κάνεις κάτι. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να είναι φειδωλοί στη χρήση των δακρυγόνων για να μην τιμωρούν ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ένοχοι. Το λέω για την αστυνομία…” κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος