Αναλυτές: Εκλογές για την ταυτότητα της Τουρκίας – «Παίζεται» το μέλλον της τουρκικής Δημοκρατίας

«Αυτές οι εκλογές είναι ουσιαστικά εκλογές για την Ταυτότητα της Τουρκίας. Το πιο σημαντικό είναι το μέλλον της τουρκικής Δημοκρατίας. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Εάν επικρατήσει ο Ερντογάν είναι χωρίς επιστροφή πια η εξέλιξη της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό καθεστώς» επισημαίνουν αναλυτές στην ΕΡΤ για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Αχαρτογράφητη βλέπουν την επόμενη μέρα για τα ελληνοτουρκικά με ανοιχτό το ενδεχόμενο «να ανοίξει μια πόρτα ευκαιρίας» σε περίπτωση νίκης της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης καθώς υπάρχουν ελπίδες «να στρέψει πάλι την Τουρκία προς τη Δύση»

«Έχουμε σήμερα δύο διαφορετικούς κόσμους που θα συγκρουστούν στην εκλογική αναμέτρηση. Δεν έχουμε πια αυτό το δίπολο ανάμεσα σε κεμαλιστές και ισλαμιστές, αλλά έχουμε πλέον αυτούς που είναι υπέρ ενός αυταρχικού κρατισμού και είναι οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν και οι άλλοι είναι οι άνθρωποι που θέλουν έναν εκδημοκρατισμό, έναν ορθολογισμό είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό, στην εξωτερική πολιτική και αυτοί είναι οι οπαδοί της αντιπολίτευσης» Ευάγγελος Αρεταίος δημοσιογράφος και ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

«Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά ένα προβάδισμα, έστω και οριακό υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται και αυτές σήμερα εκεί το τοπίο είναι λίγο πιο ομιχλώδες διότι δεν φαίνεται σαφώς ποιος θα έχει την πλειοψηφία, αλλά το σενάριο η Εθνική Συμμαχία, δηλαδή η συμμαχία των Έξι και η συμμαχία που είναι γύρω από το φιλοκουρδικό κόμμα να έχουν την πλειοψηφία δεν αποκλείεται» εκτίμησε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι εκλογές είναι ουσιαστικά εκλογές για την ταυτότητα της Τουρκίας. Μία Τουρκία διαφορετική θα ξημερώσει αύριο» τόνισε.

«Αν έχει κερδίσει ο Ερντογάν θα συνεχίσουμε και θα ενταθεί όλη αυτή η δυναμική του αυταρχισμού στην Τουρκία με ό,τι σημαίνει αυτό και για τη χώρα αλλά και για τις εξωτερικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά. Αν κερδίσει η αντιπολίτευση θα αρχίσει μια επίπονη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του κράτους και της Τουρκίας εν γένει, αλλά σίγουρα υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει για πολλούς λόγους πρακτικούς να στρέψει πάλι την Τουρκία προς τη Δύση και έτσι ενδεχομένως να ανοίξει και ένα και μια πόρτα ευκαιρίας και για τα ελληνοτουρκικά»

Σύμφωνος ότι αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών στην Τουρκία δηλώνει και ο Κωνσταντίνος Υφαντής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.και προσθέτει κάτι ακόμη:

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε μια Τουρκία χωρίς τον Ταγίπ Ερντογάν. Για 20 χρόνια έχει διαμορφώσει την εξέλιξη, την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική της Τουρκίας και τη θέση της στον κόσμο με πολύ αποφασιστικό τρόπο, άλλοτε προς το θετικό, πολλές φορές προς το αρνητικό. Αλλά πέρα από το τι περιμένει ο καθένας ή κάθε μια στην Ελλάδα ή αλλού, ή πώς βλέπουμε την προεκλογική αντιπαράθεση, το πιο σημαντικό από όλα είναι το μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή μιας Δημοκρατίας που έτσι κι αλλιώς ήταν ελλειμματική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο εκδημοκρατισμός στην Τουρκία είναι μια διαδικασία αέναη, 100 χρόνια διαρκεί χωρίς να φτάνει εκεί που θα περίμενε κανείς» σημείωσε.

«Είμαστε στο σημείο μηδέν. Εάν επικρατήσει ο Ερντογάν είναι χωρίς επιστροφή πια η εξέλιξη της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό καθεστώς» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά βλέπει ο κ. Υφαντής «Αχαρτογράφητη» την επόμενη μέρα των εκλογών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος