Ανάλυση Ν. Μελέτη: Το παρασκήνιο και οι ιδιομορφίες της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ

Στις ιδιομορφίες της επίσκεψης Τσαβούσογλου καθώς θα προηγηθεί η ιδιωτική επίσκεψή του στην Θράκη πριν τις συναντήσεις του στην Αθήνα αναφέρεται ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά και η τουρκική πλευρά προσπαθεί αν δημιουργήσει παράδοση, συνδυάζοντας τις επισκέψεις στην Αθήνα με «ιδιωτική επίσκεψη» στην Θράκη, αν και αυτή την φορά λόγω και άλλων υποχρεώσεων η επίσκεψη αυτή θα προηγηθεί. Επομένως συγκεντρώνει τα βλέμματα, μια και η επανάληψη του ύφους και του τόνου δηλώσεων των τελευταίων ημέρων, όπως αυτές με τις οποίες η Τουρκία εξέφραζε ενόχληση επειδή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ελληνόπουλα μιλώντας με μαθητές από την μειονότητα, θα δυσκόλευε και θα υπονόμευε τις συνομιλίες της Αθήνας.

Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά βλέποντας τις στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει η Τουρκία. Που δεν είναι συμβατές ούτε με την συνεννόηση με τους γείτονες, ούτε με την αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου αλλά έχουν ένα στόχο, την επιβολή του ηγεμονικού ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως είμαστε μπροστά από ένα πολύ ενδιαφέρον εικοσαήμερο, που θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η ισορροπία στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και στις σχέσεις Ερντογάν -Μπάιντεν στην συνάντηση της 14ης Ιουνίου. Την ίδια ημέρα ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με την κα Μέρκελ ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξή της στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που θα συμμετάσχει ως Καγκελάριος και δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα έχει διαμορφωθεί το έδαφος για μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την ίδια ημέρα.

Εννοείται ότι για να υπάρξει τέτοια συνάντηση θα πρέπει και οι δημόσιες δηλώσεις να είναι συγκρατημένες και η ρητορική να μαλακώσει, αλλιώς θα υπονομευθεί η συνάντηση πριν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Για την Τουρκία τα αρνητικά μηνύματα έρχονται από διάφορες πλευρές καθώς είδαμε ότι μια ακόμη Αμερικανίδα αξιωματούχος στην επίσκεψή της για την προετοιμασία της Συνάντησης Ερντογάν -Μπάιντεν θα επισκεφθεί και το Φανάρι, Ηνωμένες Πολιτείες και Σλοβακία αποσύρθηκαν από την άσκηση λόγω της πονηρής συμμετοχής του ψευδοκράτους.

Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των συνεργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνίες με τον Εμιρατιανό και τον Σαουδάραβα Υπουργό εξωτερικών, δυο χώρες με κομβικό ρόλο στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, ενώ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για μια νέα τετραμερή συνάντηση με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος