Ανάλυση Ν. Μελέτη: Οι εκτιμήσεις στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής

Στις εκτιμήσεις που καταγράφονται ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στον περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Η Τουρκία θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του καλού παιδιού μέχρι και την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου προωθείται η «θετική ατζέντα» από την Κομισιόν αλλά επίσης υπάρχει και η απειλή κυρώσεων για την περίπτωση επανάληψης των προκλήσεων.
Δύσκολα η συνάντηση αυτή και στο περιβάλλον που θα γίνει θα μπορέσει να δώσει απτά αποτελέσματα στα μεγάλα θέματα. Θα ήταν θετικό να δοθεί τουλάχιστον και σε ανώτατο επίπεδο η στήριξη στη συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής και να δοθεί έτσι ένα σύνθημα για μια περίοδο άτυπης αποφυγής προκλήσεων ή κινήσεων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

Η θετική ατζέντα στην Ε.Ε. συνδέεται ευθέως και με την στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτή την αποκλιμάκωση που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη με την απόσυρση του Oruc Reis την προβάλουν στις Βρυξέλλες ως το μεγάλο επιχείρημα για να εγκριθεί η θετική ατζέντα. Νομίζω ότι η αποκλιμάκωση, είναι τακτική κίνηση. Δεν είναι στρατηγική επιλογή. Είναι πάντως χρήσιμη.

Τι συνεπάγεται η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

Δεν ξέρουμε ακριβώς αν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά από την συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τον Αμερικανό Προέδρο. Πάντως αυτή η συνάντηση βλέπουμε ότι, όσο πλησιάζουμε στην 14η Ιουνίου, γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Θα δούμε σε λίγο τους ελιγμούς απελπισίας της Άγκυρας, αλλά το αμερικανικό τελεσίγραφο είναι σαφές, να μπουν οι S400 στα κουτιά τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την σχέση Πούτιν – Ερντογάν αλλά κυρίως θα ήταν ένα μεγαλοπρεπές στραπατσάρισμα του προφίλ του ηγέτη Περιφερειακής Δύναμης που καλλιεργεί στο εσωτερικό ο κ. Ερντογάν.

Ποια τα μεγάλα «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Είναι η Συρία, είναι το Ιράκ, είναι η σχέση με το Ιράν, είναι η διαφθορά, οι καταγγελίες για ενίσχυση των τζιχαντιστών, είναι η άρνησή αποχώρησης από την Λιβύη. Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον έχει στηρίξει την Ελλάδα, έχει καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες στην ανατολική μεσόγειο, κάνει βήματά για την στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Και αυτά δεν είναι κάποιες αποκομμένες κινήσεις αλλά ψηφίδες μιας νέας στρατηγικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που σηματοδοτούν την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, με όρους που μάλλον δεν θα αρέσουν στον κ. Ερντογάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος